Overig

Mijn leesjaar 2023

Iris341 views
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

2023 vloog om en ik las meer boeken dan ooit! Uiteindelijk las ik 150 boeken afgelopen jaar, werd ik voor allerlei toffe events uitgenodigd en ontmoette ik allerlei leuke lezers en schrijvers. Ook groeiden de volgers op mijn blog, Instagram en TikTok enorm. En daar ben ik super trots op!

Mijn favoriete boeken van 2023

Met zo veel toffe boeken afgelopen jaar is het weer moeilijk om te kiezen welke boeken het allerleukst waren. De volgende boeken en/of series hebben in ieder geval heel veel indruk gemaakt, klik op de titel om de recensie te lezen. Ze staan in willekeurige volgorde want een favoriet kiezen is echt onmogelijk:
Zolang de citroenbomen bloeien – Zoulfa Katouh
Divine Rivals – Rebecca Ross
Op alle fronten – Clarissa Ward
Things we never get over – Lucy Score
Na die nacht – Karin Slaughter
Fourth Wing (& Iron Flame) – Rebecca Yarros
De Rock & Flirt-serie (met als favoriet Helemaal van slag) – Kristie Raaijmakers
De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo – Taylor Jenkins Reid

Ik kan wel doorgaan met deze lijst, want ook de boeken van Susan Muskee en Gillian King maakten veel indruk, en de nieuwste Twisted Tales, de Dreamland Billionares-serie, en de boeken van Emily Henry… ik kan boeken blíjven opnoemen.

Oh en ik heb écht veel boeken gelezen waar een van de hoofdpersonages ook Iris heette. Komen jullie vaak je eigen naam in een boek tegen? Het blijft grappig om te lezen. Dus lieve schrijvers, heb je een boek over een Iris geschreven? Tip me!

Events

Er waren zo veel toffe events afgelopen jaar! Het Debutantenbal, het Indie Uitgevers Festival, Scheltemaya, het Vampyria gemaskerd bal, het Feelgoodfive event, het Grisha event met de vertoning van het nieuwe seizoen van de Netflix-serie Shadow & Bone en ga zo maar door! Ook bezocht ik veel boekpresentaties, waar ik ook veel leuke nieuwe mensen leerde kennen.

Paagman Turning Pages 2023 Iris Windmeijer filmt het podium - foto door Fleur Huijsdens

Extra speciaal voor mij waren het Paagman Turning Pages event in februari, waar ik de hele avond mocht vloggen en interviews maken voor Paagman. Met verschillende boekenliefhebbers en auteurs sprak ik over de leukste boeken, auteurs en meer. Ook waren er toffe kraampjes en ontmoette ik een aantal leuke BookTokkers. Het was heel gezellig en echt voor herhaling vatbaar!

Karin Slaughter en Iris Windmeijer interview 2023

Ook een hoogtepunt was het ontmoeten van Karin Slaugter! Ik was wel een beetje starstruck en heel dankbaar dat ik was uitgenodigd om haar te ontmoeten in zo’n select gezelschap. We spraken met haar over haar liefde voor Nederland, banned books, haar carrière, boek-naar-film adaptaties en nog veel meer. Vooral haar visie op het vrouwelijk perspectief maakte indruk op mij – zo’n succesvolle (vrouwelijke) auteur kan zóveel impact hebben op haar lezers en het is interessant om te horen hoe zij daarover denkt.

High tea met Lucy Score en Iris Windmeijer

En dat was niet de enige internationale bestsellerauteur die ik mocht ontmoeten. Ik ging ook nog high tea’en met Lucy Score! Samen met een groep BookTokkers spraken we af in een een Library Bar, waar we lekkere hapjes kregen en Things We Never Got Over bespraken. Lucy was zo lief en alle BookTokkers waren zo gezellig, ik heb echt onwijs gelachen en dit was echt een core memory voor mij.

En ik raak ook maar niet uitgepraat over mijn bezoek aan de Kaasbar in Utrecht waar ik Renée Olsthoorn en haar uitgever Petra Kuijten mocht ontmoeten. Ik was al fan van Renée’s Zumbies-serie, en in haar nieuwe boek Hoe verzin je het? starten Iris en Daantje een Nederlandse wijn- en kaaswinkel in Frankrijk. Hoe toepasselijk is dan de kaasbar? Lees mijn recensie van Hoe verzin je het? hier.

Maar dat was niet de enige culinaire locatie: ik had ook nooit gedacht op een Nederlandse wijngaard terecht te komen voor de boekpresentatie van Wijn in de Lage Landen. Of bij Van Piere bij de boekpresentatie van Marijke Vos’ Ridgewood Hall-serie een exemplaar van James’ Geheim met mijn quote op de achterzijde van het boek te zien. Of dat ik op EenVandaag mocht vertellen over een van de nominaties van de NS publieksprijs! Dit was zo leuk om te doen, dus als iemand nog boekenadvies op tv zoekt: bel me! 😉

Ik ben zo vereerd dat ik zulke toffe dingen mag doen voor m’n blog, ik word zo blij van al deze leuke events en vooral van alle leuke mensen die ik ontmoet. Alle lezers, bloggers, bookstagrammers, booktokkers, uitgevers, redacteuren en auteurs zijn zo leuk en spontaan! De boekencommunity is echt mijn favoriet door alle lieve mensen en ik hoop in 2024 weer veel leuke en lieve mensen te mogen ontmoeten.

Rep-samenwerkingen

In 2023 was ik rep voor o.a. The Tea Coven, een online shop met thee geïnspireerd door boeken, hekserij en nerdy culture. Ze staan ook regelmatig op bookish events! Ik ben echt dol op hun thee en ondanks dat ik geen rep meer ben, kan ik jullie de thee nog steeds van harte aanraden. Ik ben echt fan.

Daarnaast was ik ook rep voor So Many Pages. Zij hebben superleuke boekenboxen, die ook steeds vaker geweldige special editions bevatten. Het blijft een cadeautje om maandelijks een boekenbox thuis te krijgen en het is echt heel leuk om deze boxen aan jullie te mogen laten zien.

Verder had ik een TikTok campagne voor Nextory, waarvan de video inmiddels al 89K views heeft. Een enorm aantal! Ik geniet van alle samenwerkingen met verschillende merken, uitgeverijen en auteurs.

Ereader

Afgelopen jaar ging ik éindelijk overstag en was het gedaan met 10 paperbacks meenemen op vakantie: ik kocht een ereader! Ik kocht de Kobo Clara 2E, waarbij ik ook gebruik maakte van Kobo Plus op vakantie. De installatie van de Kobo was zo simpel en ik vind ‘m vooral fijn als aanvulling op mijn fysieke boekencollectie. Ook is het handig om ’s nachts te lezen, of in bad, of in het zwembad… de Clara 2E is namelijk waterproof! Mijn hele review over deze ereader kun je hier lezen.

Statistieken

Ik hou mijn boeken vooral bij op Goodreads, maar vind het ook leuk om deze gegevens te importeren bij Storygraph. Helaas pakt ‘ie niet alle boeken, maar deze statistieken laten wel grotendeels zien wat ik graag las in 2023:

Welke recensies waren populair?

Wat vonden jullie leuk om te lezen, welke recensies werden het meest gelezen? De top 5 is:
1. 3PAK 2023 – Philip Huff, Rima Orie en Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen
2. Icebreaker (Ijsbreker) – Hannah Grace
3. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? – Francine Oomen
4. Hoe vermoord ik mijn familie? – Bella Mackie
5. Black Friday – Maren Stoffels

Interviews

Ook blijf ik het leuk vinden om auteurs te interviewen, en het is ook heel leuk om te zien dat jullie deze interviews graag lezen! Ik hoop in 2024 weer veel leuke auteurs te kunnen spreken. Ben je auteur? Voel je dan vrij om me een berichtje te sturen!

Privé: professioneel boekenwurm

Nu ben ik meestal vrij schaars met informatie over mijn privéleven op mijn blog, maar ik had nog een leuke bookish privé-update die ik ook wilde delen. Ik ben namelijk in 2023 in een bookish omgeving gaan werken: ik werk momenteel als marketingcommunicatieadviseur bij een bibliotheek! Dat betekent dat ik ook op m’n werk veel bezig ben met leesbevordering, landelijke campagnes, leuke boeken, events, auteurs en meer. Daar word ik heel blij van! Ik denk dat ik mezelf nu wel écht professioneel boekenwurm kan noemen. 😉

2024!

En nu? Op naar 2024! Ik heb alvast één leuk nieuwtje: in januari zal ik een boekentip geven in mijn favoriete podcast: Liefteratuur. Verder hoop ik volgend jaar weer veel mooie boeken te lezen en nog meer toffe andere boekenliefhebbers en auteurs te ontmoeten. Ik kijk uit naar alle events in 2024 en mocht je me daar zien – kom vooral even hallo zeggen!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.