LuisterboekenOverigYoung Adult

Mijn leeslijst luisterboeken tips op BookBeat

Iris169 views
Luisterboek - Afbeelding van Dilafruz via Pixabay

Moet je een boek lezen voor de leeslijst, maar vind je het ook fijn om (delen van) het boek te luisteren? Deze 5 boeken staan op je leeslijst, én op BookBeat!

De ijzige verloofde (De spiegelpassante #1) – Christelle Dabos

reed binnen in een fabelachtig universum van zwevende arken en familieclans vol intriganten… Ophelia, een eigenzinnig buitenbeentje en onbegrepen genie, heeft unieke gaven: ze kan door spiegels reizen en ze kan met haar handen de geschiedenis van voorwerpen lezen. Ze leidt een rustig bestaan op de ark Anima. Tot ze onverwachts wordt uitgehuwelijkt aan Thorn, een introvert maar invloedrijk lid van de Drakenclan. Ophelia is gedwongen haar verloofde te volgen naar de Hemelburcht op de ijzige ark Pool, waar niemand te vertrouwen is. Daar ontdekt ze dat ze een pion is in een politiek spel dat niet alleen verschrikkelijke gevolgen heeft voor haar eigen leven, maar ook voor haar geliefde ark Anima.

De ijzige verloofde staat op Lezen voor de Lijst 12-15 jaar. Ik kon niet geloven dat deze toffe YA op de lijst staat, en extra leuk is dat dit het eerste deel van een serie is. Zo kun je misschien wel een nieuwe favoriet ontdekken?

Stilte heeft een eigen stem – Ruta Sepetys

Madrid, 1957. De Spaanse bevolking gaat gebukt onder de fascistische dictatuur van generaal Franco. Maar de rijke 18-jarige Amerikaanse Daniel, die in Madrid is om zijn moeders geboorteland te ontdekken, heeft daar geen weet van. Tot hij door fotografie – en het lot – Ana ontmoet, wier familie zwaar is getroffen door de Spaanse burgeroorlog. Terwijl Daniel en Ana zich in een onmogelijke liefde storten, legt Daniel met zijn fototoestel een van de pijnlijkste drama’s uit de geschiedenis van Spanje bloot… 

Stilte heeft een eigen stem staat op Lezen voor de lijst 12-15 jaar. Dit boek was ook de winnaar van het Beste boek voor Jongeren 2021 en ik ben zelf erg fan Schaduwliefde en Zout van de Zee van Ruta Sepetys.

Match – Buddy Tegenbosch

Vanaf het moment dat Jim voor het eerst op het voetbalveld staat, weet hij dat hij er thuishoort. Met succes doorloopt hij de jeugdopleiding van PSV en als hij zeventien is, krijgt hij tijdens zijn zomervakantie in Zeeland bericht dat hij eindelijk mee mag op trainingskamp. Voor Jim en zijn beste vriend Jabbar is dit de kans om het tot de A-selectie te schoppen. Het is precies waar hij al die jaren zo hard voor heeft getraind. Als zijn klasgenoot Lola ook nog langskomt op de camping, kan de zomer niet meer stuk. Maar wanneer ze weer thuis zijn, blijft er van dat geweldige gevoel weinig meer over.

Soms gebeuren er dingen waar je geen vat op hebt. Die je niet verwacht had. Waardoor je even niet meer weet wat je moet doen, wie je bent, wat er belangrijk is. Op die momenten heb je iemand nodig, ook al weet je dat zelf misschien nog niet.

Match staat op Lezen voor de lijst 15-18 jaar. Als je meer van voetbal houdt dan van lezen, zou ik dit boek oppakken. Buddy Tegenbosch schrijft vlot en vol humor, dus wie weet is dit boek wel een goede match voor jou.

De wereld achter het hek – Zana Fraillon

Subhi is geboren in een vluchtelingenkamp. Het is de enige wereld die hij kent. Dan, op een nacht, ziet hij een meisje aan de andere kant van het hek. Ze heeft een dagboek van haar overleden moeder dat ze niet kan lezen. Ze hoopt dat Subhi haar kan helpen de verhalen die erin staan te ontrafelen. De twee kinderen vinden troost – en soms zelfs een gevoel van vrijheid – bij elkaar. Maar pas als ze moediger zijn dan ooit en beslissingen durven te nemen die alles voorgoed zal veranderen, ervaren ze wat echte vrijheid is.

De wereld achter het hek staat op Lezen voor de lijst 12-15 jaar. Dit boek van Zana Fraillon heeft zoveel indruk op mij gemaakt, en gaat over het wereld binnen en buiten de hekken van een vluchtelingenkamp. Een onderwerp dat nog steeds erg relevant is.

Schemerleven – Jaap Robben

Wanneer de jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo op een late wintermiddag in 1963 de dichtgevroren Waal op stapt, wacht haar een ontmoeting die ze nooit meer zal vergeten. Tussen de ijsschotsen op de witte rivier ontmoet ze de getrouwde Otto. Ze beleven een liefde die onstuimig begint, maar noodlottig eindigt. Haar leven lang houdt ze haar herinneringen hieraan voor zichzelf.
Tot Frieda op 81-jarige leeftijd plotseling weer alleen is. En het verzwegen verdriet zich onontkoombaar aan haar opdringt. Pas dan durft ze op zoek te gaan naar wat ze is verloren.

Schemerleven staat op Lezen voor de Lijst 15-18 jaar. Ik heb dit boek al een tijdje op mijn TBR staan, nadat mijn collega’s er heel enthousiast over waren. Misschien ook iets voor jou?

Ook luisteren?

Wil je ook gebruik maken van BookBeat? Met mijn code ‘readalicious’ kun je de eerste 45 dagen gratis luisteren. Ga naar BookBeat en beluister jouw favoriete boek!

Reclame voor BookBeat. Deze campagne is in samenwerking met het platform BookBeat via Filify. Dit betekent dat ik een percentage ontvang wanneer jij lid wordt van BookBeat via mijn link. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.