Events, uitjes en reizenOverigSchrijven

Musea voor schrijvers en lezers in België

Iris477 views
museum bezoekers - Afbeelding van Peggy und Marco Lachmann-Anke via Pixabay

Onlangs tipte ik al een aantal musea voor schrijvers en lezers in Nederland, maar over de grens in België zijn ook veel leuke musea te vinden! Ga je een dagje naar bijvoorbeeld Brussel of Antwerpen, mis dan deze musea niet!

1. Letterenhuis

Bezoek in Antwerpen het Letterenhuis, waar het literaire archief van Vlaanderen is gevestigd. Bekijk bijvoorbeeld het archief van Herman de Coninck of lees over de Afro-Belgische reflecties op Vlaams Congoproza. Ondanks dat Nederlands en Vlaams qua taal veel op elkaar lijkt, zit er in de literaire canon en geschiedenis van de landen veel verschillen. Zo leer je als Nederlander aan de hand van het Letterenhuis België iets beter kennen.

2. Suske en Wiske museum

Was jij vroeger ook zo dol op Suske en Wiske, of ben je het nog steeds? Bezoek dan het Suske en Wiske museum in Kalmthout! Leer alles over je favoriete striphelden op de plek waar vroeger Willy Vandersteen woonde en werkte. Sinds kort is zijn werkkamer zelfs op de oude locatie terug te vinden, extra leuk om te zien waar de verhalen vandaan kwamen toch?

3. Stripmuseum

Nog meer striphelden bezoeken? Ga dan naar het Stripmuseum in Brussel! Er zijn permanente exposities over bijvoorbeeld de uitvinding van het stripverhaal of de kunst van het stripverhaal. Maar ook over de smurfen! Of bezoek een tijdelijke tentoonstelling, ze hebben er bijvoorbeeld binnenkort een over de Japanse strip Naruto.

4. Drukkerijmuseum

En als je toch in Brussel bent, bezoek dan ook het Drukkerijmuseum. Daar leer je meer over boekdrukkunst en de technieken rondom het boek. Er zijn handschriften, kranten, penningen en nog veel meer te bezichtigen.

5. Gezellehuis

In Brugge kun je een literair museum bekijken dat is gericht op het werk van priester-dichter Guido Gezelle. Ken je deze schrijver nog niet? Des te meer reden om het museum te bezoeken en bekend te raken met zijn werk. Het museum is gevestigd in het huis waar Gezelle is geboren en opgegroeid, extra bijzonder dus.

6. Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Als je van prachtige bibliotheken houdt, dan moet je naar de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen. Sinds 1481 verzamelen ze alle mogelijke boeken, kranten, tijdschriften, atlassen, kaarten, strips en meer. Ze hebben bijvoorbeeld zestiende-eeuwse drukken met teksten van Erasmus en een Ethiopisch woordenboek uit de 17e eeuw. Je kan ook rondleidingen boeken!

Heb je meer aanraders voor Belgische literaire musea? Laat het weten in de comments!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.