Events, uitjes en reizenOverigSchrijven

Musea voor schrijvers en lezers in Nederland

Iris665 views
museum bezoekers

Ben je op zoek naar een leuk uitje in Nederland? Ga naar een museum over een schrijver of over boeken! Vandaag tip ik een aantal musea.

1. Literatuurmuseum + kinderboekenmuseum

Het Literatuurmuseum in Den Haag heeft manuscripten, brieven, foto’s van schrijvers, illustraties en nog véél meer in de collectie. Ook zijn er wisselende exposities! Het Literatuurmuseum en het Kinderboekenmuseum vormen samen de Stichting Nederlands Literatuurmuseum en Literatuurarchief (Stichting NLL), voorheen Stichting Letterkundig Museum en Documentatiecentrum. Extra tip: op vrijdag 16 september kun je gratis naar het BoekTok Live festival wat ze organiseren. Lees meer over het festival.

2. Multatuli Museum

Eerlijk, ik was niet al te dol op Multatuli’s Max Havelaar op de middelbare school. Maar dit boek behoort wel tot een van de belangrijkste werken in de Nederlandse literaire geschiedenis, dus als je eens in Amsterdam bent, bezoek dan vooral het Multatuli Museum. Het museum is gevestigd in het geboortehuis van Eduard Douwes Dekker (Multatuli) en bevat persoonlijke items, maar ook bijzondere edities van zijn werk.

3. Het huis van het boek

Het Huis van het boek staat in Den Haag, in het woonhuis van baron Van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in het heden en verleden. Je kan hier leren over de boekgeschiedenis vanaf de zesde eeuw. De baron was boekenverzamelaar, maar het museum bevat naast boeken ook andere kunst én nieuwere edities. Ik ben vooral benieuwd naar de Bibliotheca Thurkowiana Minor, een miniatuurbibliotheek met 1515 miniboekjes, en de verzameling van ex libris. Ik weet mijn volgende uitje al 😉

4. Nijntjemuseum

Het Nijntjemuseum in Utrecht is vooral leuk voor de allerkleinsten, maar vast ook voor lezers die al een tijdje niet meer in die leeftijdsklasse vallen. Wie is er nou niet opgegroeid met het konijntje van Dick Bruna?

5. Charles Dickensmuseum

In Deventer is het Dickensmuseum te vinden – maar als je voor de volledige beleving wil gaan, kun je op 10 & 11 december 2022 naar het Dickens Festijn in dezelfde stad. In het historische Bergkwartier komen de personages uit de boeken van Dickens tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist. Het festival is gratis, en de toegang voor het museum kost 2 euro.

6. Drukkerijmuseum Meppel

Of ga naar Meppel, naar het Drukkerijmuseum! Altijd al alles willen weten over boekdrukkunst? Er zijn ook activiteiten, cursussen en workshops. Dus je kan meteen leren hoe het in de praktijk werkt, dat maakt het extra leuk!

7. Harry Mulisch Huis

Harry Mulisch woonde en werkte aan de Leidsekade in Amsterdam, waar je in het Harry Mulisch Huis nog zijn werkkamer kan bezoeken. Je kan ook via de website een literaire wandelroute downloaden, of podcasts over het werk van Mulisch beluisteren.

Maar er zijn nog veel meer leuke musea te bezoeken. Heb jij nog aanraders? Laat het weten!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.