Overig

Pullman’s The Book of Dust is aangekondigd!

Iris2912 views

Oh mijn god! Mijn inner fangirl gaat los, want de langverwachte sequel van Pullman’s Het gouden kompas trilogie (bekend van de film The Golden Compass) is aangekondigd! Al langere tijd waren er geruchten over een sequel, maar nu zijn de geruchten bevestigd.

Het gouden kompas trilogie

De originele trilogie van Pullman bestaat uit de drie titels Het Noorderlicht, Het listige mes en De amberkleurige kijker. Het Noorderlicht speelt zich af in een parallelle wereld aan de onze, waar de hoofdpersoon Lyra wordt gevolgd. Ze woont in Oxford, maar als een van haar vrienden wordt ontvoerd besluit ze hem te redden en gaat ze op reis, ontmoet ze heksen en geharnaste beren, en eindigt in het koude noorden bij het noorderlicht. In de trilogie hebben alle kinderen een daemon, en in de kindertijd kunnen deze nog van vorm veranderen.
Lyra en haar daemon Pantalaimon moeten vluchten voor Mevrouw Coulter, die kinderen wil ontdoen van hun daemons. Door haar reis met de zigeuners leert ze een grote beer kennen, Iorek Byrnison. Hij belooft Lyra te helpen om alle ontvoerde kinderen te gaan zoeken. Met de alethiometer (waarheidsmeter) die alleen de waarheid zegt probeert Lyra de kinderen te redden. In Het listige mes ontmoet Lyra een jongen, Will, die wel uit onze wereld komt, en in het derde deel De amberkleurige kijker zetten zij hun reis voort.

Adaptaties

Het gouden kompas is vooral bekend geworden na de verfilming The Golden Compass met Dakota Blue Richards als Lyra, Nicole Kidman als Mrs. Coulter en Daniel Craig als Lord Asriel in de hoofdrollen. Ken je de film nog niet? Bekijk dan hieronder de trailer:

Maar het bleef niet bij één verfilming: de jeugdserie was ook al te zien in Engeland in het National Theatre, waar een andere Bond-acteur (Timothy Dalton) de rol van Lord Asriel speelde. Daarnaast is er een videogame, stripboeken én de BBC kondigde in de herfst van 2016 aan dat ze er een serie van gingen maken. Al met al lijkt de serie van Pullman zich goed te lenen voor adaptaties. Zo goed dat ik hier zelfs een deel van mijn masterscriptie aan heb gewijd (echte fangirl dus hier).

The Book of Dust

Het is dus niet verwonderlijk dat Pullman (eindelijk!) aankondigt dat de geruchten rondom een sequel waar zijn. Het zal weer een trilogie worden, waarvan het eerste deel zich 10 jaar voor De gouden kompas trilogie zal afspelen. Het tweede en derde deel spelen af na de gebeurtenissen in de originele trilogie, dus we kunnen eindelijk zien hoe het met Lyra afloopt! En het schijnt dat de alethiometer (waarheidsmeter), de daemons en het Magisterium ook weer terug zullen keren. Ben jij ook al zo benieuwd?

Het eerste boek zal 19 oktober uitkomen bij Penguin UK, dus nog even afwachten.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter