Overig

Puzzelpost: Het Boekanier Dossier en De Filomela Brieven

Samantha1851 views

Biecht: ik ben gek op escape rooms. En dan niet van het ‘ja, oké, doe maar dan’, maar van het ‘yessss let’s do this shit!’. Vorig jaar ging ik met Iris dan ook naar een escape room met Jeroen Windmeijer en daar spraken we ook met zijn redacteur, Lisanne. Lisanne vertelde naderhand over een vriend van haar (of een kennis, ik weet het niet meer zo goed) die een soort escape room-concept in de vorm van post heeft bedacht.

Maanden deed ik er niets mee, tot ik er plots weer nieuwsgierig naar werd. Ik bestelde Het Boekanier Dossier, het eerste deel in een trilogie. Overigens heeft de maker, Ruud Kool, inmiddels aangegeven het concept niet meer echt als escape room in brievenvorm te zien, maar als een manier om een verhaal te vertellen. Hij werkte daarom samen met auteur Frank Gunning.

Het Boekanier Dossier

Het is inderdaad een boeiende manier van een verhaalbelevenis. In Het Boekanier Dossier krijg je een paar dagen voor het daadwerkelijke pakket een brief van een zus die hulp vraagt in een vermissingszaak. Als een echte privédetective ga je vervolgens – op basis van het pakket – aan de slag om allerlei geheimen over de zus’ locatie te ontrafelen. Ik heb het samen met een vriendin gedaan en ik moet zeggen: de puzzels zitten echt mooi en logisch in elkaar. Verder wil ik er niet al te veel over zeggen, want je moet het vooral zelf meemaken!

https://www.facebook.com/puzzelpost/photos/a.1864281120521393/1942466379369533/?type=1&theater

De Filomela Brieven

De Filomela Brieven zijn niet echt een onderdeel van de trilogie. Of beter gezegd: ze zijn zeker onderdeel van het verhaal, maar meer als achtergrondinformatie. Hier draait het ook om het alleen lezen (terwijl je Het Boekanier Dossier dus juist leuk samen of met een groep kunt doen) en zitten er wel puzzels in, maar goed verborgen, en zonder dat je een ‘yep, je hebt het goed’ hoort.

Ik heb er al een aantal gevonden. Eentje heb ik inmiddels opgelost; de rest moet ik echt nog even op broeden. Ik herken de puzzels als zijnde puzzels (of dat denk ik in ieder geval) en ik zie waar ik moet kijken, maar hoe ik dan precies verder moet… Geen idee! Dat kan ook komen doordat je de gehele trilogie nodig hebt om sommige puzzels op te kunnen lossen, dus wat ik waarschijnlijk doe, is alles even laten liggen tot ik alles binnen heb. Mijn tipje van de sluier: het is een nieuwsgierigmakend verhaal, want wat wij lezen, is waarschijnlijk niet zo één op één wat er is gebeurd.

Debuteerde op 5 juni 2018 bij Meulenhoff Boekerij met 'De witte kamer', dat de Gouden Strop won. Schreef ook de thrillers 'Zij die zwijgt' en 'De dwalenden'. Leest zelf van alles, van (historische) romans tot speculatieve fictie en van fantasy tot sciencefiction.

Laat een reactie achter