Overig

Review: Kobo Clara 2E e-reader + e-book abonnement Kobo Plus

Iris2184 views
Ereader kobo clara 2e - Readalicious

Het heeft even geduurd, maar ook ik ben overstag: ik heb een e-reader gekocht! Namelijk de Kobo Clara 2E. Waarom koos ik voor dit model en hoe bevalt deze tot nu toe? En wat vind ik van het gebruik, én van de abonnementsdienst Kobo Plus?

Kobo of Kindle of?

Er zijn veel merken e-readers, maar de twee grootste merken in het veld zijn Kobo en Kindle. De reden waarom ik voor een Kobo ben gegaan is omdat ik op mijn e-reader voornamelijk Nederlandstalig wil gaan lezen. De Kobo e-reader kun je makkelijk koppelen aan je Bol account, én aan Kobo plus. Dit terwijl de Kindle juist heel makkelijk synchroniseert met Amazon. Ik wilde gebruik maken van het Kobo plus abonnement, dus dit leek me een pré.

Dan heb je alsnog veel verschillende opties: de Nia, Clara, Libra, Sage… de keuze is reuze! Mijn keuze is gevallen op de Clara, omdat dit formaat me aansprak. Iedereen in mijn omgeving met een e-reader heb ik gevraagd: ‘mag ik even je e-reader vasthouden?’ om te kijken. Maar de grootste pré vond ik dat de Clara 2E waterdicht is volgens Kobo. Dat maakt lezen in bad en rond het zwembad een stuk minder spannend.

Gebruiksvriendelijkheid

Het installeren is super simpel: ik had m’n Kobo zo gekoppeld aan mijn bol.com en Kobo account, waardoor het kopen van boeken heel makkelijk is. Slim van Kobo 😉. Ook kan ik via mijn e-reader al zien welke boeken op Kobo Plus staan. Maar als je al e-books op je laptop hebt staan, is dat ook niet moeilijk. De Clara 2E wordt geleverd met een USB-C kabel, dus even koppelen en je kan je boeken zo op je e-reader zetten.

Ook leuk: je kan je leesstatistieken inzien. Als grootgebruiker van Goodreads en Storygraph ben ik dol op statistieken over wat ik lees, maar op mijn e-reader kan ik ook zien hoe snel ik lees. Ook erg leuk!

Qua formaat ligt de Clara 2E goed in de hand. Zelf vond ik ‘m wel een beetje glad, maar ik heb een sleepcover gekocht waarbij ik ‘m nog beter vast kan houden (én met een leuk bookish printje) en dat vind ik heel prettig werken.

En is de Clara 2E écht waterdicht? Volgens Kobo is de e-reader waterdicht tot 2 meter (6,5 voet), max. 1 uur ondergedompeld in zoet water. Maar let op, dit mocht geen krachtig (golvend) water zijn, de e-reader drijft niet en het mag geen zout water, zeepwater of chloorwater water zijn. Op de website van Kobo staan alle do’s en don’ts. Dus doe er wel een beetje voorzichtig mee.

Kobo Plus

Tijd om Kobo Plus te testen! Ik heb een abonnement aangeschaft voordat ik op vakantie ging, en dat beviel wel. Ik kon hierdoor onbeperkt lezen en hoefde geen kilo’s aan boeken mee te nemen. Dat scheelt!

Gebruiksvriendelijkheid: Wanneer je e-reader aan de WiFi gekoppeld is, kun je gewoon boeken zoeken en zo downloaden op je e-reader. Dat gaat heel makkelijk: een druk op de knop en je kunt het boek lezen! Wel vind ik boeken browsen minder handig op mijn e-reader. Ik zie vooral de top 10 van verschillende genres, of ik moet op zoek gaan naar specifieke boeken. Even lekker scrollen door het aanbod vind ik handiger om op de Kobo website of bol.com te doen.
In mijn geval heb ik een verlanglijst op bol.com aangemaakt, en daar steeds boeken/aanraders van vrienden en volgers in gezet. Wanneer ik dan met mijn e-reader aan de WiFi gekoppeld was, keek ik even door die lijst om een (of meerdere) geschikte boeken uit te zoeken die ik wil lezen.

Het aanbod: Op vakantie las ik vooral Nederlandstalige feelgood. Het aanbod daarin is erg goed! Veel Nederlandse feelgood auteurs die ik nog op mijn TBR had staan, kon ik zo lezen. Ook Nederlandse fantasy-auteurs van mijn TBR kwam ik geregeld tegen. Veel boeken van Harperfirst en HarperCollins, Boekerij (ook die hele toffe fantasy boeken die ze uitgeven!) en Blossom Books zijn ook terug te vinden op Kobo Plus. Ik vind het aanbod zeker niet tegenvallen. Als je veel Nederlandstalig leest, heb je meer dan genoeg keuze. Je kan op bol.com bij ‘boeken’ gewoon selecteren op ‘Beschikbaar in Kobo Plus’, of zelfs ‘Nieuw in Kobo Plus’.
De wat nieuwere boeken staan er niet altijd op, en ook de nieuwste BookTok hypes (vooral als ze nog niet vertaald zijn), was wel wat minder dun gezaaid. Engelstalig is wat minder: het is duidelijk dat Kobo Plus vooral veel samenwerkingen heeft met Nederlandse uitgeverijen. Ik vind dit niet erg: het was een bewuste keuze. Bovendien zijn Engelse paperbacks vaak goedkoper dan Nederlandse, dus hele economische overweging zo. 😉

Conclusie

Ik ben heel tevreden met mijn Kobo Clara 2E! Vooral sinds ik een sleepcover heb – nu ben ik ook niet meer bang voor krassen en kan ik ‘m overal mee naar toe nemen. Zeker in combinatie met KoboPlus is het erg fijn in gebruik. Ik stap nog zéker niet over van mijn papieren boeken (niets is beter dan de geur van een boek toch?), maar ik vind de e-reader wel echt een verrijking.

De links naar bol.com zijn partnerlinks, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet of lid wordt. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.