Overig

Sonny Boy – Annejet van der Zijl is gratis op te halen bij jouw bibliotheek

Iris392 views
Gratis boek Sonny Boy Annejet van der Zijl - Heel Nederland Leest - Readalicious-min

Ik heb een leuke tip! In november is het ‘Heel Nederland leest‘, een landelijke campagne waarbij heel Nederland mee kan doen aan de grootste boekenclub van Nederland. En hierbij hoort… Een gratis boek! Jaja, in november kun je bij de bibliotheken in Nederland namelijk helemaal gratis het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl ophalen.

Je hoeft niet eens lid te zijn van de bibliotheek! Maar als je er toch bent, is het natuurlijk altijd leuk om even rond te kijken wat ze er hebben. 😉

Synopsis Sonny Boy

Herfst 1928: een jonge Surinaamse student trekt in Den Haag als kostganger in bij een gescheiden Hollandse vrouw met vier kinderen. Als ze een half jaar later zwanger van hem blijkt, is het schandaal niet te overzien. Maar ondanks armoede en discriminatie slaagt het stel er in de jaren die volgen in een gelukkig en ook voorspoedig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy, alias Sonny Boy. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit, en besluiten ze Joden in huis te nemen – met alle consequenties van dien. 

Adaptatie

Wist je dat Sonny Boy ook verfilmd is? De film staat bijvoorbeeld momenteel op Netflix. Maar in november organiseren ook veel bibliotheken een filmavond waar je de film kan komen bekijken. Je kan bijvoorbeeld op 3 en 4 november bij het Hornemann huis in samenwerking met de Bibliotheek Eindhoven gratis de film komen bekijken (kijk hier voor 3 november en hier voor 4 november). Of in Amsterdam op 6 november. Dus zin in een filmavondje? Ik zou snel de bibliotheek bij jou in de buurt even opzoeken!

Over Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en International Journalism in Londen. Ze werkte een aantal jaren in de journalistiek, onder andere bij opinieblad HP/De Tijd, waar ze zich specialiseerde in literaire geschiedschrijving en portretten. Inmiddels zijn er van haar hand een groot aantal historische non-fictieboeken en romans verschenen. In 2020 schreef ze in opdracht van de CPNB het Boekenweekgeschenk Leon & Juliette. Haar boek Sonny Boy, dat werd uitgekozen voor Heel Nederland Leest 2023, werd verfilmd en in acht talen vertaald.

Interview met de auteur

Als je dan toch bezig bent… Wist je dat Annejet van der Zijl ook in Nederland naar verschillende bibliotheken komt voor interviews? Bijvoorbeeld in Tilburg op 1 november, Middelburg op 4 november, Breda op 5 november, Eindhoven op 22 november, en op nog veel meer plekken. Ook hiervoor zou ik even je eigen bibliotheek checken of ze bij jou in de buurt komt. Haar hele tour kun je ook hier bekijken (stukje naar beneden scrollen).

Samen lezen?

Dus als iedereen gratis Sonny Boy kan halen: dat kunnen we het samen lezen! Ga voor een buddy read met een van je vrienden, lees Sonny Boy met je hele klas, of meld je aan voor de leesclub op Hebban.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.