Spotify: 5 luisterboeken die de moeite waard zijn
Uh… wauw?! Dat was mijn reactie toen ik las dat er twee nieuwe romans toe waren gevoegd als luisterboek aan Spotify. Of misschien is een betere verwoording: he, hoe, sinds wanneer?! Ik had werkelijk waar géén idee dat er gratis luisterboeken op Spotify stonden. Het zijn ook niet de minste titels die je online kunt vinden. Echt makkelijk vindbaar zijn ze alleen niet als je niet weet dat ze bestaan. Ik nam de proef op de som en luisterde naar een van de audioboeken. Echte boeken blijven fijner, maar toch: hoe tof voor mensen die meer van de luisterboeken zijn!
1. Lieveling – Kim van Kooten
Op mijn werk wilde ik een Nederlands luisterboek testen. Dat is toch net wat simpeler dan werken en tegelijk naar Engels luisteren. Mijn keus viel op Lieveling van Kim van Kooten. ‘Geen gezellig boek’, zoals een collega van mij het verwoordde. En dat is denk ik precies zoals je de roman moet omschrijven. Geen gezellig boek. Wel heel mooi. Het boek wordt verteld vanuit het perspectief van het jonge meisje Puck. We volgen haar vanaf haar vijfde, wanneer ‘Ome Meneer’ samen gaat wonen met haar en haar moeder. Hij is echter niet verliefd op de moeder, maar is geïnteresseerder in Puck. Dat is hun geheimpje, net als het badderen.
2. Ma – Hugo Borst
Dit boek heb ik zelf nog niet gelezen (of geluisterd), maar ik heb er wel veel over gehoord en de recensies zijn over het algemeen lovend. Dementie blijft een vreemde ziekte. Ik ben heel benieuwd wat de ervaringen zijn van Hugo Borst, die mantelzorger is van zijn moeder. Wederom ‘geen gezellig boek’, maar waarschijnlijk wel erg indrukwekkend.
3. Naamloos – Pepijn Lanen
Pepijn Lanen ken je misschien wel van De Jeugd van Tegenwoordig. Schrijven kan ‘ie ook. Hij schreef Naamloos, een roman waarin een dertiger worstelt met zijn verslavingen en angsten. Ik heb het boek niet gelezen, maar ik ben geïntrigeerd door het onderwerp. En eerlijk is eerlijk: stiekem ben ik ook nieuwsgierig omdat ik bij Pepijn Lanen niet direct een schrijver voor me zie. Alleen maar leuk als het tegendeel waar blijkt te zijn!
4. 1984 – George Orwell
Wie dacht dat de realityshow Big Brother zomaar uit de lucht is komen vallen, komt bedrogen uit. De term werd geleend van de klassieker 1984 van George Orwell. Orwell schreef vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog een roman hoe de wereld eruit zou kunnen zien in een onmenselijke dictatuur. De Sovjet-Russische dictator Jozef Stalin was de inspiratie voor het staatshoofd in 1984, Big Brother. Deze Big Brother houdt iedereen nauwlettend in het oog. Altijd. Alle tv’s zijn namelijk voorzien van camera’s en iedereen is verplicht een tv in een bepaalde hoek van de kamer te zetten. Deze roman dwingt je na te denken, vooral nu Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten is (‘alternative facts’ iedereen!) en is wat mij betreft zeker een aanrader als je tijdens je treinritjes een boek wilt luisteren.
5. The Great Gatsby – F. Scott Fitzgerald
Wederom een boek dat ik nog niet heb gelezen, maar dit is er wel eentje die al een hele tijd op mijn ’te lezen’-lijstje staat. The Great Gatsby gaat over een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog, Jay Gatsby. Hij heeft zichzelf stinkend rijk gemaakt en geeft daarom feesten voor de jetset op spectaculaire locaties in New York. Ondertussen is hij nog steeds over zijn oren verliefd op Daisy Buchanan, die na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog met een ander trouwde. Dit boek werd enkele jaren geleden gefilmd en ik wil graag zelf ervaren wat de charme van Gatsby is!
Hebben jij nog tips voor luisterboeken die op Spotify te luisteren zijn? Zet ze vooral in de comments, zodat iedereen die boeken op kan zoeken!
Bekijk ook ons andere artikel over luisterboeken op Spotify.