Events, uitjes en reizenInterviewsOverig

Terugblik: Coffee & interview Karin Slaughter

Iris520 views
Coffee and cake interview Karin Slaughter - Na die nacht - Readalicious

Karin Slaughter was in Nederland voor haar nieuwste Will Trent-thriller Na die nacht (lees ook hier mijn recensie van Na die nacht). En ik was uitgenodigd door uitgeverij HarperCollins Holland om haar te ontmoeten!

Dus op maandagochtend (na 2,5 uur aan files – je moet er iets voor over hebben natuurlijk) mocht ik met een heel select groepje bloggers de thrillerqueen aan de tand voelen. De andere aanwezigen waren Samen lezen is leukerEmopheliacBookaddictnl en Boektuin. We hadden allemaal Na die nacht ontvangen als epub, zodat we ons al wat konden inlezen.

De kletspot

Vantevoren mochten we vragen insturen naar de uitgeverij, die ze in een ‘kletspot’ hadden gedaan. We waren met maar heel weinig bloggers, maar de pot zat goed vol! De vragen gingen alle kanten op – van vragen over haar schrijfproces, haar favoriete auteurs en haar katten tot natuurlijk over haar nieuwe boek Na die nacht en de booktour in Nederland.

Liefde voor Nederland

Veel boeken van Slaughter komen éérst uit in Nederland, en ze vertelde ook dat ze ieder jaar (op COVID na) in Nederland komt met haar booktour. Waarom? Nou, Nederland is meestal een ijkpunt voor hoe haar boeken worden ontvangen in de VS en UK. Ook was Nederland het éérste land waar ze kwam met een booktour dat niet VS was – ze moest even opzoeken waar het nou precies lag, maar wist wel dat het deel van de Benelux was.

Maar na al deze bezoeken is ze inmiddels redelijk bekend met Nederland, en vooral met crime community, waar ze vol enthousiasme over sprak. Ook vertelde ze dat ze vol lof was over de literaire cultuur in Nederland – hoe we lezen aanmoedigen, en hadden we het over banned books in de VS, iets wat we in Nederland niet echt zullen herkennen. Maar lezers in alle landen lijken op elkaar. “Nerd knows no language” zegt ze er zelf over.

Het begin van haar schrijfcarrière

Coffee and cake interview Karin Slaughter - signeren met Readalicious

We spraken onder andere over haar schrijfcarrière: die begon al heel vroeg. Ze wilde altijd al schrijver worden, en heeft nooit een andere carrière overwogen. Daarom, zo stelt ze, is ze erg blij dat dit daadwerkelijk kan – niet alle auteurs kunnen immers leven van alleen hun boeken.

De zesjarige Karin schreef namelijk al thrillers, waarbij haar oudere zussen een hoofdrol speelden. Zij werden ontvoerd of vermoord in haar verhalen (bijvoorbeeld door middel van een blender) – iets wat haar zussen wat minder amusant vonden. Maar haar vader kon er de humor wel van inzien, en heeft nog een aantal van deze verhalen bewaard. Ik heb haar meteen gevraagd of deze ook nog uitgegeven worden in de toekomst. 😉

Schrijfproces

Wereldwijd heeft Slaughter al meer dan 40 miljoen boeken verkocht. Maar hoe schrijft ze zo’n bestseller dan? Nou simpel: in één keer. “I don’t do drafts”, geeft ze zelf aan. Ze denkt vantevoren na over het verhaal, en wanneer ze gaat zitten om te schrijven, weet ze precies welke wendingen het verhaal zal nemen. Ook plant ze een aantal boeken vooruit qua verhaallijnen, ze weet welke kant de karakters opgaan en wanneer. Klein tipje van de sluier: ze gaf al aan dat het volgende boek waarschijnlijk ook weer een Will Trent-boek zal worden!

Vrouwelijk perspectief

Over haar boeken gesproken: wie is Slaughter’s eigen favoriete personage? Meestal is dat het personage waar ze over schrijft. Maar altijd favoriet is Sara Linton! “It is amazing to write crime from a woman’s perspective”, zegt ze er zelf over. Daarom vond ze het ook erg leuk om Na die nacht te schrijven: in dit boek leren we de achtergrond en het trauma van Sara veel beter kennen. Dit is het eerste boek waarin ze laat zien hoe het Sara op een persoonlijk niveau beïnvloed.

In Na die nacht geeft Slaughter een stem aan de vrouwen die te maken hebben gehad met (seksueel) geweld, in verschillende vormen. Ze wil laten zien wat de langdurige impact is hiervan – zeker gezien er op wereldwijde basis zo veel vrouwen te maken hebben met dit onderwerp. Ze vertelde ook dat in het geval van huiselijk of seksueel geweld er níet over praten de agressor beschermt, en niet het slachtoffer. Dit had ze zelf ook gezien in haar eigen persoonlijke omgeving. We hebben het uitgebreid gehad over dit vrij heftige onderwerp van haar boek.

Liefdesverhaal

Zelf noemt Slaughter de Will Trent en Sara Linton boeken een liefdesverhaal: ze hebben elkaar, houden van elkaar en steunen elkaar. Dit is een belangrijk deel van een relatie. Ook over hun ontmoeting (en hoeveel boeken precies tussen de vorige partner en dit liefdesverhaal zitten) – overal had Slaughter al over nagedacht.

We spraken ook over andere genres, zoals romans. Maar “there’s a reason why the happy end is always at the end” zegt Slaughter. Na het gelukkige einde is de spanning weg, het is dus moeilijk om te schrijven over gelukkige koppels. Waarom het haar wel lukt bij Will en Sara? Het relatieadvies van Slaughter: “I highly recommend killing people”. Grapje natuurlijk.

De Will Trent televisieserie

Als groot liefhebber van adaptaties kon ik het niet laten om haar te vragen hoe ze het zelf ervaart dat haar boeken verfilmd worden. Ik heb mijn bachelor én masterscriptie over dit onderwerp geschreven – hoe vaak zou ik nog de kans krijgen om zo’n groot auteur vragen te stellen over dit onderwerp? In Nederland kun je de Will Trent televisieserie kijken op Disney+. Interesse? Bekijk hier alvast de trailer:

De fans van de boeken zullen het meteen zien – dit is niet Will Trent zoals hij omschreven wordt in de boeken. Soms zijn er ook kleine verschillen – zoals de kleur van een auto, omdat dat filmtechnisch handiger is. Dus wat vindt Slaughter zelf van de adaptatie? Ze vertelt dat het een interpretatie is van haar boeken door ook creatieve mensen, en dat ze het juist heel tof vindt!

Verder vindt ze de acteur (Ramón Rodríguez) heel goed in zijn rol: hij begrijpt de essentie van het karakter. En dat het juist niet zo op elkaar lijkt is ze blij mee – zo beïnvloedt het haar eigen schrijfproces niet. Ze is wel nauw betrokken bij de productie als executive producer. Zelf zegt ze hierover: “They listen to me, but they don’t have to do what I say”.

Wat leest Karin Slaughter zelf?

We waren ook erg nieuwsgierig naar Slaughter’s eigen TBR. Zelf leest ze vooral non-fictie als ze aan het schrijven is – vooral boeken over geschiedenis vindt ze interessant. Deze verhalen zijn voornamelijk interessant wanneer er parallellen zijn met de hedendaagse tijd. Maar ze leest zelf ook graag crime, ze noemt o.a. Lisa Gardner, Denise Mina en Mo Hayder. Over die laatste, die ze ook persoonlijk kende, zegt ze: “one of my favorite authors is also one of my favorite people.”

Interview Na die nacht - Karin Slaughter - Readalicious

Andere genres

Als Karin Slaughter geen crime zou schrijven, wat zou ze dan schrijven? Dit wordt een combinatie van wat ze nu graag schrijft en leest: historische crime! Ze houdt van historische romans, maar “it would need to have a murder in it”. Ook dystopian spreekt haar aan – zoals de boeken van Veronica Roth voor volwassenen, of Atwood’s The Handmaid’s Tale.

Persoonlijke noot

Wat viel me op tijdens het interview? Natuurlijk had ik verwacht dat Slaughter met veel passie over haar eigen boeken en over het schrijven an sich kon vertellen. Wat ik níet had verwacht, is de hoeveelheid persoonlijke gesprekken en details we hebben besproken – ze staan nog niet eens allemaal in dit interview. Ik heb echt het gevoel dat we haar konden leren kennen in deze intieme setting.

Slaughter kwam op mij over als een enthousiaste, vriendelijke en spontane vrouw – iemand waarmee je wel eens koffie zou willen drinken. Het was echt heel leuk om de vrouw achter de boeken (een beetje) te leren kennen. HarperCollins Holland, heel erg bedankt voor deze toffe ochtend!

Benieuwd geworden naar de boeken van Karin Slaughter? Een groot deel van haar boeken kun je lezen op Kobo Plus en Na die nacht is nu beschikbaar.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.