Events, uitjes en reizenOverig

Terugblik: Romantische Klassiekers Tuinfeest

Iris159 views
Terugblik Romantische Klassiekers Tuinfeest van Bookinfluencers en Atlas Contact - foto door Readalicious

Ik hóu van romantische klassiekers! Pride and Prejudice, Jane Eyre en Wuthering Heights zijn een paar redenen waarom ik Engelse taal en cultuur ben gaan studeren. Super leuk dus dat Veen Klassiek (een imprint van Atlas Contact) 10 romantische klassiekers in een nieuw jasje heeft gestoken. Samen met 9 andere Booktokkers was ik aanwezig op de lancering: een heus romantische klassiekers tuinfeest!

Het tuinfeest

Het was super leuk: er waren hapjes in thema (zo lekker). Toen vertelde de uitgever over het proces: waarom er was gekozen om deze boeken opnieuw uit te brengen, en hoe zoiets werkt.

Daarna begon een Q&A met vertaler Elbrich Fennema. Ze vertaalt vanuit het Japans en is een van de vaste vertalers van Haruki Murakami. Fennema woonde een tijd in Japan en vergelijkt de populariteit van Murakami met de Beatle-mania. Over het vertalen vertelde ze: “Je zit met je woordenboek op je zolderkamertje. Je leeft in je hoofd, in een andere wereld.”
Vertalen is een technische puzzel: je bent altijd op zoek naar het goede woord én de goede sfeer. Hiervoor is kennis van je doeltaal bijna nog belangrijker dan de brontaal. Vooral vertalen vanuit het Japans is een opgave: het is geen Westers alfabet zoals we gewend zijn, maar het zijn karakters. Om te vertalen, moet ze het aantal streepjes tellen en dat is de start van haar vertaling. Het was echt super interessant om zo meer te horen over het vertalen vanuit zo’n bijzondere taal.

Ook vertelde vormgever Marinka Reuten over de covers. Ze kreeg de opdracht om een andere doelgroep aan te spreken met het design, maar heeft toch de opbouw van de andere klassiekers aangehouden door overal de titel en auteur links neer te zetten. Ze vertelde meer over de typografie, en de sfeer van de boeken. Het oog voor detail in de vormgeving valt ons misschien niet altijd op in de boekhandel, maar je hoorde hoeveel liefde en vakmanschap wordt gestoken in het ontwerpen van een cover.

Marinka wist meteen dat ze wilde samenwerken met illustrator Ted Struwer voor deze serie. En zij was hier meteen voor in! Ted is zelf ook een lezer van de klassiekers, en noemde Anna Karenina en Pride & Prejudice als favorieten, dus ze was erg enthousiast om haar eigen lievelingsboeken zelf te illustreren. Ted vertelde dat ze, ondanks dat ze onder tijdsdruk moest werken, éérst alle boeken (nogmaals) had gelezen. Hierdoor kloppen de kleinste details met de boeken, bijvoorbeeld de kleuren van de jurk van Madame Bovary.

Niet alleen hebben de klassiekers prachtige doorlopende ruggen, ook hier was weer veel oog voor detail en vakmanschap. Het overkoepelende thema van romantiek kun je zien in de bloemen: bij de ontluikende liefde zie je ontluikende bloesem, of de in de knop gebroken bloesem bij een liefdesverhaal met een minder positieve afloop. Er was zó goed nagedacht over alle details, super leuk om dit zo te horen!

Toen konden we proosten met mocktails (ik dronk Verboden liefde ~ook hier was weer super goed nagedacht over de details). Daarna mochten we zelf aan de slag om covers voor onze favo boeken te ontwerpen, lekker knutselclubje. Ik maakte een cover voor Pride & Prejudice, als ode aan alle mooie edities! Daarna was het tijd voor een groepsfoto en kregen we een gigantische goodiebag mee naar huis.

Bekijk ook mijn videoverslag van de dag:

De romantische klassiekers

De volgende 10 klassiekers zijn opnieuw uitgebracht in deze serie:

  • Kruisende lijnen – Junichiro Tanizaki
  • Anna Karenina – Lev Tolstoj
  • De grote Gatsby – F. Scott Fitzgerald
  • De jaren van onschuld – Edith Warton
  • Laat me nooit alleen – Kazuo Ishiguro
  • Madame Bovary – Gustave Flaubert
  • Ongeduld – Stefan Zweig
  • Trots en vooroordeel – Jane Austen
  • Woeste hoogten – Emily Brontë
  • Norwegian Wood – Haruki Murakami

Ben je ook benieuwd geworden? De klassiekers zijn deze zomer te koop voor slechts 15 euro per stuk! Bekijk alle informatie via atlascontact.nl/romantischeklassiekers.

Samenwerking: Ik was uitgenodigd op dit event via bookinfluencers en Atlas Contact.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.