Events, uitjes en reizenOverig

Literaire plekken om te bezoeken in Dublin

Iris818 views
Dublin Trinity College Long Room

Ben je al eens in Dublin geweest? Deze stad staat bekend om de Guinness en pubs, maar er zijn hier héél veel literaire plekken te vinden. En een van de mooiste bibliotheken ter wereld! Vandaag geef ik tips voor een literaire tour in Dublin.

Dublin Trinity College Library

Trinity College Long Room

Een van de mooiste bibliotheken ter wereld is de Trinity College Long Room. Bovenstaande foto nam ik zelf en zoals je ziet kan het er erg druk zijn: het is zeven dagen per week mogelijk om een ticket te kopen en The Book of Kells en de Long Room te bezoeken. The Book of Kells werd rond het jaar 800 geschreven door monniken en in Trinity College kun je meestal 2 van de 4 delen bekijken – en de bijbehorende expositie.

Adres: Trinity College Dublin, College Green, Dublin 2

Oscar Wilde monument bij Merrion Square

De Ierse dichter Oscar Wilde staat vlakbij het huis waar hij is opgegroeid aan 1 Merrion Square. Dit levensgrote beeld staat er sinds 1997, en behoort tot een drieluik aan beelden. De andere beelden zijn de Griekse god van drama en wijn, Dionysus, en een interpretatie van Wilde’s vrouw Constance Lloyd.

Adres: Merrion Square Park, Dublin.

James Joyce Centre

Of hou je meer van het werk van James Joyce? Bezoek dan het James Joyce Centre, waar je meer kan lezen over deze Ierse auteur en zijn leven. Joyce heeft zelf niet in het gebouw gewoond, maar het heeft wel een connectie met een van zijn werken. Meer weten? Lees hier meer over het pand.

Adres: 35 N Great George’s St, Rotunda, Dublin, D01 WK44, Ierland

The National Library of Ireland

Altijd als ik op citytrip ga, google ik even of de Nationale Bibliotheek daar zit. Heel vaak zijn dat namelijk práchtige gebouwen. Zo ook in Ierland! Ik mocht de zaal wel in, maar alleen kijken en geen foto’s maken. De bibliotheek was namelijk gewoon in gebruik. Je zal op zo’n mooie plek mogen studeren, dat is toch geweldig!

Adres: 7-8 Kildare St, Dublin 2, D02 P638, Ierland

Jonathan Swift in St. Patrick’s Cathedral

Wist je dat Jonathan Swift de dean van St. Patrick’s Cathedral is geweest? Het graf van de auteur van Gulliver’s Travels kun je vinden in deze kathedraal. Lees hier meer over zijn plek in de kathedraal.

Adres: St Patrick’s Close, Dublin, D08 H6X3, Ierland

Alle bovenstaande adressen bezocht? Ga dan even rustig met een whiskey of een Guinness zitten in een van de vele pubs in Dublin. Ga bijvoorbeeld naar de beroemde Temple Bar!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.