Events, uitjes en reizen

Terugblik: Debutantenbal 2023

Iris419 views
Debutantenbal 2023 uitreiking Hebban Debuutprijs

Op vrijdagavond 1 september vond het eerste Debutantenbal in Sociëteit De Kring plaats, een samenwerking tussen Schrijfacademie Editio, Lezersplatform Hebban, Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam, CPNB en Sociëteit De Kring. Er was muziek, er waren prijzen en er waren véél schrijvers!

Sociëteit De Kring

Debutantenbal 2023 Sociëteit de kring

Deze cultuurclub bestaat al een eeuw en is een club waar ‘kunstenaars, wetenschappers en zij die werkzaam zijn in de culturele sector elkaar treffen.’ Ze zitten in Amsterdam aan het Leidseplein, maar ondanks deze prominente locatie was de sociëteit me nooit eerder opgevallen. Het heeft wel wat – het voelt bijna als zo’n soort secret bar wanneer je de trap op loopt naar de locatie.

Naast bijeenkomsten voor leden, heeft De Kring ook regelmatig avonden waar je ‘gewoon’ tickets voor kan kopen. Bekijk ook het programma op hun website.

Prijsuitreikingen

Er werden op deze avond maar liefst 3 prijzen uitgereikt: de Hebban Debuutprijs voor de beste debuutroman, de Editio Debutantenprijs voor de winnaar van de Debutantenschrijfwedstrijd en de Renate Dorrestein Prijs voor het beste ingezonden literaire verhaal. Er waren maar liefst 400+ inzendingen voor de Editio Debutantenprijs, en 220+ inzendingen voor de Renate Dorrestein Prijs. Dit zorgde voor veel hard duimende debutanten in de zaal!

Ellen Deckwitz leidde de uitreiking, waarbij ze ook de genomineerde voorstelde en de winnaar interviewde. Ook was er muziek door Chris Kok, voormalig winnaar van de Editio Debutantenprijs, voor de winnaars. Dit zorgde voor een afwisselend programma. De winnaar van de Editio Debutantenprijs moest gekozen worden uit verschillende genres, wat het nog moeilijker maakte voor de jury. De winnaar was Incasseren – Nelson Morus (fictie).

De winnaar van de Renate Dorresteinprijs was Jolanda Treffers met het verhaal ‘Skjaeld’. De jury zei over dit verhaal ‘”Skjaeld” steekt met kop en schouders boven de andere verhalen uit. Al in de eerste zin doet de auteur ervan iets bijzonders: de lezer voelt zich als een toehorend personage aangesproken.’ Het verhaal is binnenkort te downloaden als epub bij Hebban.

De moeders van Mahipar

De winnaar van de Hebban Debuutprijs was de roman De moeders van Mahipar van Forugh Karimi.

De moeders van Mahipar cover

Synopsis: Ramín Sam Manzel (34) is radioloog. Als hij op vrijdag 6 januari 2017 terugkomt van zijn avond dienst treft hij zijn vrouw Sarah aan in een plas bloed bij hun appartement. Ze is neergestoken en de verdachte is voortvluchtig… Ramín is als klein jongetje met zijn moeder Lolo als vluchteling naar Nederland gekomen en Lolo houdt tot in het graf zijn afkomst angstvallig voor hem verborgen.

Mondjesmaat komt Ramín te weten wie hij is en vanwaar hij komt – maar pas als zijn grote liefde Saráh Lolo’s dagboeken voor hem vertaalt, valt alles op z’n plek. Stukje bij beetje wordt ook duidelijk wie de dader is en dan komt alles in een heftige, maar ook ontroerende stroomversnelling. De hoofdpersonages Ramín, Lolo en Saráh vertellen de lezer een meerdere generaties omspannende, zeer bewogen familiegeschiedenis, maar bovenal is De moeders van Mahipar een ode aan de sterke vrouw.

Forugh Karimi vertelt dat ze ontroerd is dat ze deze prijs wint met een verhaal over Afghaanse vrouwen. Zeker in de huidige tijd, waarin de vrouwen in Afghanistan weer steeds minder vrijheden kennen, is het belangrijk dat zij een stem krijgen. Karimi woont zelf al bijna 27 jaar in Nederland, maar heeft ook in Afghanistan ooit een prijs gewonnen voor een kort verhaal wat ze schreef. Ze geeft aan over het winnen van de Hebban Debuutprijs: “Dat zal een troost zijn voor de diepe machteloosheid die zich met regelmaat meester maakt over mij als ik aan mijn geboorteland denk.”

Ik ben erg benieuwd en heb het boek meteen op mijn TBR gezet!

Open mic & speeddates

Maar er was nog meer te doen op het Debutantenbal: er was een (hele enthousiaste) DJ waarop men los kon gaan op de dansvloer, en je kon je opgeven voor de open mic. Ook was het mogelijk om op speeddate te gaan met een uitgeverij (waarmee je werd ingedeeld), waarbij je bijvoorbeeld je boek kon pitchen of kon vragen om advies. Een aanrader voor debutanten op zoek naar een uitgeverij!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.