Events, uitjes en reizenInterviewsOverig

Terugblik: Vampyria gemaskerd bal & interview Victor Dixen

Iris546 views

Op vrijdag 16 juni was het Vampyria gemaskerd bal in boekhandel Scheltema! Deze avond stond in het teken van Hof van schaduw, het eerste deel uit de Vampyria-reeks van Victor Dixen. Er was een Kahoot quiz, interview met de auteur, er was een kostuumwedstrijd (er waren zoveel mensen heel tof gekleed!), private shopping bij Scheltema en je kon shoppen bij @leoraaileen (ik heb een super cute notitieboekje gekocht), er werd gesigneerd én je kreeg een goodiebag mee naar huis!

Vampyria

De avond stond volledig in teken van het boek – een YA fantasy waarin de Zonnekoning Lodewijk XIV een vampier is. Scheltema was helemaal omgetoverd om in het thema te passen en er was een dresscode, en sommige mensen hadden helemaal uitgepakt. Zo tof!

Vampyria Hof van Schaduw Victor Dixen - cover

Synopsis: Het is 1715 als Zonnekoning Lodewijk XIV sterft. Vanaf dat moment leeft hij voort als Schaduwkoning van de vampieren en houdt hij zijn rijk in een ijzeren greep. Gewone stervelingen dienen zich te houden aan strenge regels en moeten de vampieraristocratie letterlijk van vers bloed voorzien. Drie eeuwen later regeert de Schaduwkoning nog steeds, maar groeit het verzet onder de gewone mensen.
Wanneer Jeannes ouders en broer vermoord worden vanwege hun rebellie, zweert Jeanne wraak te nemen op de Schaduwkoning. Ze weet, vermomd als dochter van een baron, te infiltreren in de school op Versailles waar jonge edelen worden opgeleid voor het hof. Achter de gouden façade van Versailles is een wereld vol intriges, verraad en gruwelijkheden. Lukt het haar te overleven tussen de ondoden? 

Het boek is uitgebracht in een special edition met koudfolie, goud op snee, en een speciale brief van de auteur voor de Nederlandse en Vlaamse fans. 

Quiz

Er was een Kahoot quiz waarbij onze kennis werd getest. Bijvoorbeeld over Lodewijk XIV, het paleis van Versailles én vampieren (in de literatuur) door de eeuwen heen. Wist jij dat bijvoorbeeld Lodewijk XIV hakken en pruiken aan het hof introduceerde omdat hij klein en kalend was?

Victor Dixen

Vampyria gemaskerd bal - Victor Dixen interview

Dixen is een Franse auteur en vooral bekend van zijn Phobos-serie. Met Vampyria schrijft hij over een van zijn fascinaties als tiener: het kasteel van Versailles. Deze stond namelijk dicht bij zijn middelbare school, waardoor hij altijd erg geïnteresseerd is geweest in het verhaal van het kasteel en van de opdrachtgever voor de bouw: Zonnekoning Lodewijk XIV.

Soort vampieren

Dixen houdt van gothic literatuur, waaronder de vampieren-klassiekers Camilla van Sheridan Le Fanu en Dracula van Bram Stoker. Maar geen zorgen – ook Twilight vond hij leuk. De gothic literatuur inspireerde hem voor het soort vampier wat hij wilde schrijven in zijn verhaal.

De Zonnekoning

Zonnekoning Lodewijk XIV, je hebt vast van hem gehoord in je geschiedenis-lessen. In Dixen’s verhaal wordt hij de koning van de schaduw, en regeert hij over de wereld. Dixen schreef dit boek om te begrijpen wie Lodewijk XIV was, hij noemt hem “the influencer of those days” en vergelijkt hem zelfs met de Kardashians.

Om Hof van schaduw te schrijven, moest Dixen dus veel historische research doen. Hij las biografieën over Lodewijk XIV en boeken over het paleis van Versailles. Maar omdat hij altijd al geïnteresseerd was in het paleis, wist hij al veel over dit onderwerp. De Vampyria-serie is een alternatieve geschiedenis, maar bevat veel karakters uit onze geschiedenis.

Schrijfproces

“I am a plotter”. Dixen heeft maandenlang aan de wereld gewerkt voordat hij begon met het schrijven. Hij werkt aan zijn verhalen alsof hij aan een uurwerk werkt, zeer gedetailleerd. “I want the reader to turn the pages and forget the time”, geeft hij aan.

Vampyria gemaskerd bal - Victor Dixen signeert 2

De wereld is al helemaal uitgedacht voordat hij gaat schrijven, maar de karakters niet. Deze ontspringen vanuit zijn fantasie, en lijken zelfs een eigen wil te hebben. Dit was vooral het geval bij het karakter van Jeanne: ze deed hele andere dingen dan Dixen eigenlijk voor ogen had. “The characters become alive when I write and they have their own will”. Dit was ook het moeilijkste aan het schrijven van Hof van schaduw: het karakter van Jeanne had een eigen wil. Zo werd hij in plaats van de schrijver eigenlijk de eerste lezer van zijn eigen verhaal.

Limited edition

“The cover is a gateway to a story”, zegt Dixen. Hij vertelt over de Nederlandse limited edition, waar de sprayed edges een soort ‘gateway’ van het paleis van Versailles voorstellen. Op de cover staat een masker van Lodewijk XIV, dit masker is aangepast zodat het meer vampier-achtig is.

Tips voor andere schrijvers

Verder gaf Dixen nog tips voor andere schrijvers, al is dat wel moeilijk. Hij gaf namelijk al aan: “there are as many wasy to write as writers”. Toch zijn er twee universele tips die hij kon geven aan alle schrijvers:
1. Discipline – Schrijf iedere dag of iedere week, zodat je verbonden blijft met je verhaal en je karakters. Je moet tijd maken om te schrijven: “fight reality and impose fiction”.
2. Perfectionisme – Wees niet te perfectionistisch op je eerste versie. Het is niet voor niets een eerste versie, dit is het ruwe materiaal waar je mee aan de slag kan! Het échte schrijven gebeurt tijdens het herschrijven en bewerken van de tekst. Tegen de tijd dat je daarmee bezig bent, ken je je verhaal en karakters al veel beter, waardoor je het verhaal tijdens het herschrijven naar een hoger niveau kan tillen.

Afsluiting

Na het interview was het tijd om te private shoppen bij Scheltema, én signeerde Victor Dixen nog zijn boeken. Daar nam hij de tijd voor: echt super leuk hoe hij de moeite nam om met iedereen een persoonlijk gesprek aan te knopen. Hij komt over als een zeer bevlogen schrijver, maar ook een hele spontane, leuke man! Dat maakt me alleen maar nieuwsgieriger naar het boek.

Bekijk ook mijn aftermovie:

Ook nieuwsgierig geworden? Koop het eerste deel in de Vampyria-reeks Hof van schaduw hier via bol.com, of ga naar je lokale boekhandel!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.