Events, uitjes en reizenOverig

Welke booktok events kun je in 2024 bezoeken?

Iris1189 views
Boek met hart - Veronika Andrews via Pixabay

Afgelopen jaar bezocht ik een tal van leuke events, en in 2024 staan er weer nieuwe op de agenda! Naar welke bookish events ga jij in 2024?

18-21 januari: Writers Unlimited 2024 in Den Haag

Op korte termijn geen plannen? Ga dan naar Writers Unlimited 2024 in Den Haag. Er is een programma vol lezingen – van journalistiek tot stripboeken, van een festivalavond tot een live leesclub. Er zijn heel veel mogelijkheden! En ook super veel auteurs: van Adriaan van Dis tot Anjet Daanje, van Connie Palmen tot Celeste Ng tot Francine Oomen. Met zo veel interessante auteurs zit er vast wat leuks voor je tussen. Meer informatie kun je hier vinden.

10 februari: Kluitman novelles-feest in Paagman Mall of the Netherlands, Leidschendam

Nu de 25e Kluitman novelle verschijnt, is het tijd voor feest! Op 10 februari kun je bij Paagman in de Mall of the Netherlands onder andere Chinouk Thijssen, Marcel van Driel, Marlen Visser, Eva Burgers en Nadine Swagerman ontmoeten. Er zijn interviews, workshops en vooral veel novelles! De kaartjes kosten maar €3,50. Meer informatie kun je hier vinden.

27 januari: Launchparty Taylor Jenkins Reid bij Scheltema in Amsterdam

Ben je fan van Taylor Jenkins Reid? De limited edition van One True Loves wordt gepresenteerd, er is een bingo, boekenverkoop, een fotohoek, je kan een brief schrijven aan TJR en meer. Meer informatie kun je hier vinden.

16 februari: My Dark Valentine bij Scheltema in Amsterdam

Liefhebbers van Dark Romance én Sarah Rivens opgelet: een after-valentines event met een donker randje! Je kan je eigen ‘dark romance’ tea blend maken, een ‘dark romance’ dinerkaars beschilderen en natuurlijk shoppen en Sarah Rivens ontmoeten. Er is ook een kostuumwedstrijd. Er zijn twee soorten tickets. Ticket 1 (€20): Entree + Deel 1 (Captive) of Ticket 2 (€30): Entree + deel 1,5 (Perfectly Wrong). Meer informatie en tickets kun je hier vinden.

17 februari: YArnhem in het Colofon, Arnhem

Wil je Rima Orie en Rachel Lynn Solomon ontmoeten? En Victor Dixen meeten op een livestream en het opgenomen interview met Jennifer L. Armentrout bekijken? Dat kan op 17 februari bij boekhandel het Colofon in Arnhem. Je kan je boeken shoppen, laten signeren, luisteren naar de interviews en bookish goodies kopen. De kaartjes kosten €10 (excl. administratiekosten) en je krijgt een goodiebag mee naar huis. Meer informatie kun je hier vinden en tickets via Eventbrite.

17-18 februari: Fantasy Fest in de Broodfabriek, Rijswijk

Dol op fantasy? Dan kun je je lol op bij Fantasy Fest. Er komen verschillende auteurs, er zijn stands, demonstraties en workshops waar je aan mee kan doen. Een dagticket kost €15, een weekendticket €25 voor volwassenen. Meer informatie kun je hier vinden.

24 februari: Middag van het Fantastische Boek 2024 in Utrecht

Hebban organiseert weer de Middag van het Fantastische Boek in de Bibliotheek Neude. Naast een boekenmarkt kun je workshops volgen van auteurs Tais Teng en Edith Eri Louw en wordt de Harland Prijs 2023 uitgereikt. Meer informatie kun je hier vinden en tickets koop je hier.

24 februari: YA book event bij Bibliotheek Mariënburg, Nijmegen

Ook bibliotheken organiseren steeds vaker toffe bookish events. In Nijmegen kun je luisteren naar lezingen over het einde der tijden of Shakespeare in moderne Young Adult boeken (ik hou van dit thema!), of bookish goodies shoppen. Meer informatie kun je hier vinden.

2 maart: De Crime Compagnie Café in Bibliotheek Neude, Utrecht

Deze middag in Utrecht worden maar liefst 5 thrillers van De Crime Compagnie gepresenteerd! Van Linda Jansma, Sophie Wester, Marcella Kleine, Marie-José Verweij en Marjolein van der Gaag. Ook Loes den Hollander is aanwezig. Tickets zijn €21,99 en hier krijg je een boek naar keuze in. Meer informatie kun je hier vinden.

2 maart: Boekgerei Schrijffestival in Theater het Klooster, Woerden

Schrijf je graag en wil je daar juist events voor bezoeken? In maart is het eerste Boekgerei schrijffestival. Er zijn lezingen, workshops en er komen een aantal auteurs (o.a. Lisette Jonkman en Pim Lammers). Tickets zijn €35,- en meer informatie kun je hier vinden.

3 maart: Beleef boeken in Putte (België)

In Putte is een nieuwe boekenbeurs: Beleef boeken. Er zijn veel boeken en workshops, interviews en voorstellingen. Tickets zijn €5 en meer informatie kun je hier vinden.

7- 10 maart: FAAR, het non-fictieboekenfestival in Oostende (België)

Hou je van non-fictie? Over de grens, in Oostende, is een groot non-fictieboekenfestival. Het volledige programma is nog niet bekend, maar er wordt gesproken over meer dan 80 auteurs. Meer informatie kun je hier vinden.

23 maart: Nacht van de literatuur in Amersfoort

Aan het einde van de Boekenweek is de Nacht van de literatuur in Amersfoort. Naast de familie Chabot – die het Boekenweekgeschenk schrijven dit jaar – is ook de Dichter des Vaderlands Babs Gons aanwezig, en nog een tal van andere auteurs: van Francine Oomen tot Forugh Karimi (winnaar van de Hebban Debuutprijs 2023). Meer informatie kun je hier vinden.

6 april: April Books event in Vogelfrei, Utrecht

Ook April Books heeft weer een event gepland met auteurs, boekenkraampjes en gezelligheid. De tickets zijn €10 en het vindt plaats in Utrecht. Meer informatie kun je hier vinden.

6 & 7 april: FACTS bij Flanders Expo Gent (België)

FACTS is de Belgische Comic Con met alles over films, series, videogames, gezelschapsspelletjes, cosplay, superhelden, anime en andere popcultuurfenomenen. Er komen auteurs, acteurs en er zijn altijd héél veel te doen. Het event duurt twee dagen en meer informatie kun je hier vinden.

13 april: Booklovers Extravaganza bij Scheltema in Amsterdam

Ik heb nog geen officieel programma gevonden, maar op 13 april heeft Scheltema weer het volgende Booklovers Extravaganza event! Dit keer wordt het de ‘Fairytale edition’. Houd de Instagram van Scheltemaya in de gaten voor meer informatie.

20 & 21 april: Elfia Haarzuilens in kasteel de Haar, Arcen

Dit outdoor kostuum evenement vindt plaats op een prachtige locatie: de kasteeltuinen van kasteel de Haar. Er zijn vaak veel (fantasy) auteurs en uitgevers aanwezig, naast activiteiten, shows en workshops. Meer informatie kun je hier vinden.

5 mei: Strips op de Markt in Gouda

Dit jaarlijkse stripfestival in Gouda is elke eerste zondag in mei. Met tientallen kramen vol Europese strips, graphic novels, manga en Amerikaanse comics! Er zijn ook regelmatig auteurs en tekenaars aanwezig. Meer informatie kun je hier vinden.

7 – 9 juni: Poetry International Festival in Rotterdam

Poëzieliefhebber? Ga dan naar het Poetry International Festival in Rotterdam. Er is op moment van schrijven nog geen programma beschikbaar, maar houd de website in de gaten voor meer informatie.

23 juni: World of Romance event

Ook net aangekondigd is het World of Romance event op 23 juni. Er komen weer (internationale) feelgoodauteurs, een goodiebag, interviews en een photobooth. Lees ook mijn verslag van het World of Romance event in 2023 om een indruk te krijgen! Meer informatie volgt via de Instagram van World of Romance.

29 juni: MH Books Romance event in Tiel

Uitgeverij MH books bestaat 2 jaar, dus ze organiseren een romance event! Met auteurs, uitgevers en boekgerelateerde shops. Informatie komt nog beschikbaar, houd de Instagram in de gaten voor meer details.

30 juni: Yaltival in Eindhoven

Al een aantal jaar is Yaltival in Dynamo, Eindhoven een begrip. Met verschillende auteurs (dit jaar komt o.a. Marissa Meyer!), workshops en een markt vol bookish goodies is er veel leuks te doen. De tickets zijn 30 euro. Meer informatie en tickets kun je hier vinden.

4 augustus: Deventer Boekenmarkt in Deventer

De Deventer Boekenmarkt is de grootste boekenmarkt van Europa! Er zijn kraampjes van uitgevers, van auteurs en ook veel tweedehands boeken. Je kan hier dus heel leuk shoppen! De boekenmarkt zelf is gratis, en meer informatie kun je hier vinden.

16-19 augustus: Erasmuscon in WTC Convention Centre, Rotterdam

Erasmuscon komt voor het eerst naar Nederland. Er zijn panels, workshops, en o.a. Andrzej Sapkowski (!), Bo Balder, Jasper Fforde en Iris Compiet. De tickets zijn wel behoorlijk prijzig, omdat je dan meteen lid wordt van de organisatie: tussen de 20 en 125 euro! Meer informatie kun je hier vinden.

eind september – begin oktober: ILFU Festival in Utrecht

Het ILFU festival is ieder jaar in september-oktober en ook in 2024 zullen hier weer veel auteurs, workshops en andere bookish zaken te vinden zijn. Houd de website in de gaten voor de data en meer informatie.

12 oktober: Spicy & Steamy Event in Amsterdam

Na een succesvolle eerste editie is ook dit jaar weer een Spicy & Steamy event in Amsterdam! Er zijn momenteel nog geen namen aangekondigd, maar waarschijnlijk zijn er weer toffe auteurs en bookish goodies, en krijg je een totebag én lunch. Tickets zijn nog niet beschikbaar, maar meer informatie kun je hier vinden.

19 & 20 oktober: Amsterdam International Antiquarian Book Fair in Amsterdam

Hou je van tussen de antieke boeken struinen? Ieder jaar in Amsterdam is de International Antiquarian Book Fair. Houd de website in de gaten voor meer informatie.

eind oktober – begin november: Boektopia in Kortrijk (België)

Er is nog geen officieel programma, maar in het najaar kun je waarschijnlijk weer naar Boektopia in Kortrijk! Houd de website in de gaten voor meer informatie.

9 november: Fantastic Reads (and where to find them) in Tilburg

Anderwereld en de LocHal in Tilburg organiseren weer een fantasy-bookish event. Er is nog niet bekend wat er gaat gebeuren en welke auteurs aanwezig zijn, maar in 2023 waren er veel toffe namen! Meer informatie kun je hier vinden.

Meer events

Heb jij tips voor events? Laat het weten, dan vul ik deze lijst aan! Er komen nog toffe weken aan zoals de Boekenweek en Boekenweek van Jongeren, dus ik verwacht nog veel leuke events in 2024. Wil je jouw event tippen? DM me op Instagram of e-mail naar contact@readalicious.nl.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.