Overig

Welke reading challenge ga jij aan in 2022?

Iris740 views
Reading challenge Readalicious. Foto: Pixabay / Paul_Stachowiak

Gelukkig nieuwjaar! Een nieuw jaar, nieuwe goede voornemens! Naast veel leuke boeken lezen, is het ook leuk om een specifieke reading challenge aan te gaan in 2022. Daarom heb ik een paar reading challenges voor jullie op een rijtje gezet:

1. Iedere maand een klassieker

Wat denk je van iedere maand een klassieker? Er zijn zo veel mooie klassiekers die maar op m’n to-read stapel blijven liggen, terwijl ze echt de moeite waard zijn. Zelf wil ik sowieso Agnes Grey van Anne Brontë lezen, want ik ben dol op de boeken van haar zussen. Maar ook de nieuwe Pride & Prejudice (Trots & Vooroordeel)-vertelling van Lisette Jonkman ben ik heel benieuwd naar. Dus doe je mee?

2. Lees de wereld rond

Of lees jezelf de wereld rond! Als Jules Verne de wereld rond kon in 80 dagen, kunnen wij de wereld rondlezen in een jaar! Lees bijvoorbeeld een boek uit ieder werelddeel: Antarctica, Afrika, Europa, Azië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Australië. Of ben je heel ambitieus? Probeer dan een boek uit alle landen van de wereld te lezen.

3. Ongelezen boeken uit je boekenkast

Heb jij ook twee hobby’s – boeken kopen en boeken lezen – die niet helemaal gelijk op gaan? Ik heb nog een groot aantal ongelezen boeken in mijn boekenkast staan, die regelmatig het onderspit delven als ik nog een nieuw boek koop. Dus ga de challenge aan en lees iedere maand een boek uit je eigen boekenkast! Om het helemaal makkelijk te maken kun je ook een vaas of glas vullen met post-its waar je de titels van de boeken op schrijft. Zo kun je iedere maand een post-it uit de vaas halen, en is het weer een verrassing welk boek je gaat lezen!

4. Alfabet-challenge

Lees je door het alfabet heen! Dit kun je op 2 manieren doen: met de auteurs of de boektitels. Bij de auteurs kun je beginnen bij de A van Jane Austen of Jennifer Armentrout, daarna de B van Appie Baantjer tot en met de Z van Carlos Ruiz Zafon!
Of pak het juist anders aan en kijk naar de titels van je boeken: de A van Amalia (Claudia de Breij), de B van Blijf bij mij (Kirsten Proby, lees ook hier mijn recensie) tot en met de Z van Zen and the Art of Motorcycle Maintenance (Robert M. Pirsig). Aan jou de keuze!

5. 1 boek per week in een ander thema

Of lees 1 boek per week in een ander thema! Je kan zelf een lijst maken, of je laten inspireren. De Booklist Queen heeft bijvoorbeeld een lijst opgesteld van 52 boeken, van “boeken die in 2022 worden verfilmd” (hou Readalicious in de gaten – hierover gaat nog een artikel online) tot “met een blauwe cover”. Zo lees je nog eens steeds een echt ander boek! Bekijk de challenge en de lijst hier. Of bekijk de onderstaande lijst van de 52 book club:

En het maakt natuurlijk niet uit of je de challenge haalt of niet – als je maar veel mooie boeken leest komend jaar! Ik wens jullie allemaal een mooi, gelukkig en gezond 2022 met hopelijk veel goede boeken.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.