Events, uitjes en reizenOverig

Welke booktok events kun je najaar 2023 bezoeken?

Iris821 views
Afbeelding van boeken met koffie - Afbeelding van Александра via Pixabay

Wat is nou leuker dan met andere boekenliefhebbers meeten, kletsen over boeken en nieuwe boeken (en bookish goodies) kopen? Ook dit najaar staan er weer een tal van leuke BookTok en Bookstagram events gepland. En in 2024 staan ook alweer veel events op de agenda! Waar ga jij heen?

Young Adult Festival 2.0 (25 augustus)

Bezoek het YA festival in Uden en ontmoet Booktokkers, doe mee met een van de workshops, bezoek een van de kraampjes, maak de leukste foto’s bij de photobooth of ga naar de Silent Disco. Helaas heb ik die dag al andere plannen, maar volgende keer ben ik er zéker bij. Meer informatie kun je hier lezen.

Debutantenbal (1 september)

Nog geen plannen op 1 september? Dan kun je ook naar het Debutantenbal in Sociëteit de Kring in Amsterdam! Er worden verschillende prijzen uitgereikt, waaronder de Hebban Debuutprijs voor de beste debuutroman, de Editio Debutantenprijs voor de winnaar van de Debutantenschrijfwedstrijd en de Renate Dorrestein Prijs voor het beste ingezonden literaire verhaal.

Ook kun je op speeddate met mensen uit het boekenvak, zelf shinen bij de open mic (of luisteren), in de lounge kletsen over boeken óf lekker dansen. Meer informatie kun je hier lezen.

Turning Pages bij Paagman (2 september)

Alweer de derde editie van Turning Pages in de Mall of the Netherlands (Leidschendam)! Bij de vorige editie was ik ook aanwezig – lees hier mijn terugblik. Bij deze editie komen Francine Oomen, Splinter Chabot, Rani de Vadder, B.B. Salem en Jacodine van de Velde. Ook schijnen er weer leuke kortingen te zijn. Meer informatie kun je hier lezen.

Read my world (14-16 september)

Zin in een volledig literair festival in Amsterdam? Read My World is “de ontmoeting tussen schrijvers en vertellers, lezers en luisteraars, uitgevers en vertalers, van dichtbij en ver weg”. Je kan chillen in de Tolhuistuin, luisteren naar poëzie, een boekenmarkt bezoeken, workshops volgen en meer. Meer informatie kun je hier lezen.  

BookFest Eindhoven (15 september)

Op 15 september start de Boekenweek van Jongeren, dus in het hele land kun je verschillende events bezoeken. Woon je in de buurt van Eindhoven? Dan kun je deze avond het BookFest bezoeken. Schrijf je in voor een workshop Spoken Word of manga striptekenen, ga op blind date met een boek, shop bij een van de bookish kraampjes of kom gewoon kletsen over de leukste aanraders. Meer informatie kun je hier lezen.

BookTok event bij Bibliotheek Rotterdam (15 september)

Ook in Rotterdam kun je naar de opening van de Boekenweek van Jongeren. Ook hier kun je Booktokkers ontmoeten, of op de booktok market vloer kijken. Meer informatie kun je hier lezen.

Flip the Page Breda (15 september)

In Breda is een YA event waar de auteurs Rima Orie, Mirjam Mous en Alexandra Christo komen. Ook is auteur Elizabeth Lim aanwezig via een livestream. Verder kun je allerlei workshops volgen, Dungeons & Dragons spelen, goodies kopen op de boekenmarkt, en nog meer. Meer informatie kun je hier lezen.

BookTok Live (15 september)

Of ga naar de Bibliotheek Neude in Utrecht voor de officiële opening van de Boekenweek van Jongeren! Hier zijn Rima Orie, Philip Huff en Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen aanwezig om het eerste 3PAK in ontvangst te nemen, en wordt het Beste Boek voor Jongeren 2023 uitgereikt. Ook zijn er interviews, workshops en bookish shops. Meer informatie kun je hier vinden.

Young Adult Festival OBA (22 september)

Kom in Amsterdam naar workshops BookTok, of ontmoet Laura Diane of Rima Orie. Of ga lekker shoppen bij de kraampjes, laat je liefdesleven beïnvloeden door de Love Witches of bezoek een van de workshops. Meer informatie kun je hier vinden.

No Shelf Control Delft (23 september)

Kom in Delft naar een Q&A met BookTokkers, ontmoet Rima Orie, luister naar de optredens, maak de leukste foto’s in de photobooth en koop toffe goodies op de markt met kraampjes. Ook krijg je een goodiebag mee naar huis. Meer informatie kun je hier vinden.

YALFU (1 oktober)

Op 1 oktober kun je in TivoliVredenburg in Utrecht weer luisteren naar allerlei interviews met auteurs: o.a. Shannon Chakraborty, Bea Fitzgerald, Catherine Doyle & Katherine Webber en Emmy van Ruijven! Ook kun je in de kraampjes leuke goodies kopen, en krijg je een goodiebag mee naar huis. Meer informatie kun je hier lezen.

Booklovers Extravaganze 2.0 (28 oktober)

Alweer de tweede editie van het Booklovers Extravaganze bij Scheltema in Amsterdam, met het thema Autumn Fair – denk aan pumpkin spice, vallende bladeren, boomgaarden, (dark) academia, cosy sweaters, hot chocolate & fairy lights. Er zijn bookish shops, Lucy Score en Pamela Sharon zijn aanwezig, en er zijn online gasten. Meer informatie kun je hier vinden.

MAD Booktok event: Halloween edition (4 november)

Hier maak ik je wel blij met een dode mus: het MAD Booktok event in Rotterdam van dit najaar is helaas al uitverkocht. Maar dit is niet de eerste editie die ze houden, dus ik hou Donner in de gaten en hoop op meer events in de toekomst. Meer informatie over deze editie kun je hier vinden.

Feelgood Five event (5 november)

Zet Lisette Jonkman, Gillian King, Susan Muskee, Vannessa Thuyns én Marijke Vos bij elkaar: wat krijg je dan? Héél veel feelgood! In november organiseren ze hun tweede gezamenlijke event in Deventer, dé boekenstad van Nederland. Met een bingo, kraampjes om te shoppen, een goodiebag en meer. Meer informatie kun je hier vinden.

Fantastic Reads & where to find them (11 november)

Tijdens deze Fantasy & Sci-Fi book fair in Tilburg zijn tientallen auteurs aanwezig, kun je bookish goodies kopen, luisteren naar panelgesprekken of schrijfworkshops volgen. Ook als je zelf schrijft kun je hier je verhaal komen pitchen! Verder is er ook live muziek, en verkleed komen is welkom. Meer informatie kun je hier vinden.

Fantasy Fest (25 & 26 november)

Ga naar dit meerdaagse festival in de Broodfabriek in Rijswijk als je houdt van fantasy, manga en comics! Kleed je mooi aan voor de verkleedwedstrijd, koop leuke goodies op de markt, doe mee aan een van de workshops, of bekijk bijvoorbeeld de demonstratie zwaardvechten! Meer informatie kun je hier vinden.

Spicy & Steamy (28 november)

In Utrecht vindt het event voor New Adult en Erotische Romans plaats op 28 november. Hou jij van smutty boeken? Dan kun je dit event bezoeken, en een hele lijst aan auteurs ontmoeten. Ook zijn er kraampjes, lunch en kun je je boeken laten signeren Meer informatie kun je hier vinden.

Weet je meer events? Laat het weten in de comments!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.