Non-fictieRecensies

365 dagen onderweg – Floortje Dessing2 min leestijd

Iris843 views

In 365 dagen onderweg neemt Floortje Dessing je mee de wereld over. Als groot fan van haar reisprogramma’s – ik heb iedere aflevering van Floortje naar het einde van de wereld gezien en kijk heel graag 3 op reis – stond dit boek al even op mijn verlanglijstje. Want wie anders dan Floortje weet alle pareltjes over de hele wereld in één boek te zetten?

Reis rond de wereld

365 dagen onderweg is ingedeeld in de maanden van het jaar, waarbij Floortje ook speciale nationale feesten belicht. De informatie is heel volledig – bij ieder land staat in welk deel van het jaar je het beste kan reizen, en ze geeft tips voor restaurantjes en designovernachtingen (inclusief de websites!). Een speciale vermelding voor de vele duurzame overnachtingsmogelijkheden die Floortje aandraagt, waarbij ze laat zien dat reizen niet per se gelijk hoeft te staan aan milieuvervuiling. Naast de eco overnachtingen geeft ze ook tips hoe je bijvoorbeeld de uitstoot van je vlucht kan compenseren. Way to go!

Omdat het boek wat ouder is zijn niet alle tips meer up to date (bijvoorbeeld in Syrië is de politieke situatie nogal veranderd de afgelopen jaren), maar dat maakt het boek niet minder de moeite waard. Door de goede links kan je zelf opzoeken of het leuke eettentje nog bestaat, of dat het eco hotel nog kamers heeft wanneer je wil gaan.

Vormgeving

Het boek is mooi vormgegeven met veel afbeeldingen die goed de situaties illustreren. Toch waren meer afbeeldingen niet overbodig geweest, want Floortje vertelt over een bestemming als een soort voice-over. Ze neemt je mee de stad door en vertelt over bepaalde gebouwen, maar de foto’s zijn niet heel volledig. Vaak vertelt ze over een bestemming en een specifiek gebouw of straatje, maar deze staat niet afgebeeld in het boek. Nieuwsgierig als ik ben ga ik deze bestemmingen toch even Googlen, waardoor je weer uit het boek wordt gehaald. Dit is jammer, maar duidelijk een gevolg van de manier van vertellen. Je moet eigenlijk al op de bestemmingen zijn geweest, zodat je je ogen dicht kan doen en mee dromen met haar verhalen.

Een klein minpuntje aan het boek zijn de kleine foutjes. Van verkeerde afbrekingen tot dubbele spaties (of juist geen), en soms missen er zelfs letters in zinnen. Dit is zonde van het boek en voor een perfectionist als ik ook storend.

Al met al is 365 dagen onderweg een heerlijk boek om je mee te nemen over de hele wereld. Ik krijg er spontaan reis-kriebels van en het enige wat ik nog wil is naar één van die prachtige bestemmingen die ze beschrijft.

Eindoordeel: drie sterren.

Iris
Ik hou van zinderende zinnen en woorden vol betekenis. Ik hou van verhalen die je meenemen naar andere landen, en andere tijden. Ik hou van boeken die je even laten vergeten waar je bent, en van boeken die je juist bewuster maken van de wereld om je heen.

Laat een reactie achter