3pak 2021 – Khalid Boudou, Aimée de Jongh en Splinter Chabot
Het is weer de Boekenweek van Jongeren, dus er is weer een nieuw 3PAK uitgebracht! Deze bundel van twee korte verhalen + 1 graphic novel kun je gratis halen bij de bieb, boekhandel of misschien via je school. De bundel van 2021 bevat een kort verhaal, Als we vallen, van Khalid Boudou over Raf en Mimo, die op straat leven. Daarnaast heeft Aimée de Jongh de graphic novel Vroeg donker geschreven over Iris, die wordt achtervolgd door een filmpje dat op school rondgaat. Het derde verhaal en de Kus kwam, door Splinter Chabot, gaat over Elias die door het leven danst.
Als we vallen
Als we vallen gaat over Raf en Mimo. Ze leven op de straat, en Khalid Boudou zet hierover een ruw, stoer verhaal neer. Maar eigenlijk is op de straat leven helemaal niet zo stoer. Raf en Mimo leven op statiegeld, of moeten klusjes doen zoals een bankpas stelen. Maar ze willen dit eigenlijk niet, en wanneer er dus een mogelijkheid is om groot geld te verdienen – en daarmee van de straat af te komen – met illegale kooigevechten, doen ze mee. Je voelt mee met de twee jongens, die zich stoer voordoen maar eigenlijk hunkeren naar een thuisbasis. Boudou weet de situatie van de jongens weer perspectief te geven door de plottwist op de laatste pagina, waardoor je het verhaal toch afsluit met een glimlach. En wanneer je iemand op straat ziet die dakloos is – denk dan even aan dit verhaal.
Vroeg donker
Iris en Matteo zijn al sinds de crèche vrienden. Als ze samen gaan wandelen in het bos, is Iris schrikachtig en snel bang. Wat is er aan de hand? Het blijkt dat er een filmpje van haar op school rondgaat, en mensen proberen haar te chanteren. Iris vertrouwt niemand meer, ook Matteo niet – die niets te maken had met het filmpje. De stemming slaat om en het mooie aan deze graphic novel is dat je dit kan lezen aan de gezichtsuitdrukkingen van de karakters. Zonder veroordelend te zijn naar partijen laat Aimée de Jongh zien wat de impact is van zulke filmpjes op degene die gefilmd worden. Een belangrijk thema onder jongeren, want de digitale wereld verandert snel maar kan ook z’n nadelen hebben.
en de Kus kwam
Het is vooral de taal van Splinter Chabot die hier de show steelt. Met zinssnedes als ‘Amsterdam is magnetronmaaltijdwarm’ en een ‘beugelrechte glimlach’ is de taal heel beeldend en gedetailleerd. Ook gebruikt Chabot veel alliteratie, zoals ‘weifelend wuivende wimpers’ of ‘keizerlijke kroonluchters’. Maar laat je niet afleiden door de taal, want de inhoud is het waard om verder te lezen. Elias en Lucas zijn twee studenten en geliefdes, maar er sluimert een drama onder het oppervlak.
Conclusie
Met dit 3PAK laat het CPNB zien hoe divers verhalen voor jongeren kunnen zijn. Elk verhaal is uniek en de combinatie is verrassend. Tijdens de Boekenweek van Jongeren, van 17 tot en met 26 september, kun je dit 3PAK nog gratis ophalen. Dus waar wacht je nog op?
Uitgave van CPNB
Dit boek heb ik ontvangen van het CPNB in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.