RecensiesYoung Adult

3PAK 2022 – Gershwin Bonevacia, Daan Heerma van Voss, Chinouk Thijssen

Iris1845 views
3PAK 2022 - Gershwin Bonevacia, Daan Heerma van Voss, Chinouk Thijssen

Ken je het 3PAK al? Deze geschenkbundel voor de Boekenweek van Jongeren was weer gratis op te halen bij de boekhandel, bibliotheek, of als e-book of luisterboek te beluisteren. Ik had geluk: bij mijn bibliotheek hadden ze nog een stapeltje liggen! Met weer topauteurs die goed aansluiten bij de doelgroep, Gershwin Bonevacia, Daan Heerma van Voss, Chinouk Thijssen, belooft het 3PAK weer veel goeds.

You’re next

De thrillers van Chinouk Thijssen zijn niet voor niets erg populair onder jongeren: ze zijn spannend en lezen erg goed weg. Het is dan ook geen verrassing om haar tegen te komen in het 3PAK van 2022. In dit korte verhaal zijn Farah en haar vrienden op vakantie naar Spanje. Maar er dreigt een storm, en dan wordt er een meisje neergestoken. Farah ontvangt een briefje: “you’re next”. Ondanks dat het verhaal heel kort is, weet Thijssen de spanning goed op te bouwen en de karakters duidelijk te schetsen. Het is wel soms iets té toevallig, maar hoe veel kan je ook uitleggen in maar 10 pagina’s? Ik kan alleen maar denken: waarom is dit geen volledig boek?

Ook als je ze wist

Deze gedichten van Gershwin Bonevacia gaan over wie je identiteit bepaalt. De gedichten halen allerlei zaken aan waarmee de doelgroep, jongeren, regelmatig te maken heeft. De taal is heel toegankelijk en duidelijk, maar persoonlijk houd ik meer van kortere gedichten. Ik was nog niet bekend met het werk van Bonevacia, en ik vind het leuk dat het 3PAK hiermee laat zien dat poëzie niet alleen voor volwassenen is.

Solaro

Daan Heerma van Voss kende ik nog van zijn roman Noem het liefde. Ik was weg van de roman, maar dit korte verhaal is voor een hele andere doelgroep. ‘Solaro’ gaat over een toevallige vriendschap en hoe deze verloopt door de tijd heen. De twee vrienden komen uit andere milieus en kijken dus ook heel anders naar schoonheid. En wat is vriendschap en wat is schoonheid? Ik vond ‘Solaro’ heel interessant, het zette me aan het denken, en het is leuk om jongeren door middel van het 3PAK ook wat meer literair werk voor te schotelen (zonder dat het meteen lijkt op de gemiddelde leeslijst voor Nederlands…)

Conclusie

Ook in 2022 weet het 3PAK weer een gevarieerd aanbod neer te zetten voor jongeren. Geweldig initiatief om zo verschillende schrijfstijlen en auteurs wat meer onder de aandacht te brengen bij lezers. Persoonlijk vond ik vooral “You’re next” van Chinouk Thijssen uitnodigen naar meer van haar werk!

Uitgave van CPNB
Dit boek kreeg je tijdens de Boekenweek voor jongeren gratis bij de boekhandel of bibliotheek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.