RecensiesYoung Adult

3PAK 2023 – Philip Huff, Rima Orie en Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen

Iris2370 views
3PAK 2023 - Philip Huff, Rima Orie en Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen - Readalicious

Ook in 2023 is er weer een 3PAK beschikbaar tijdens de Boekenweek van jongeren! Met weer 3 verhalen uit verschillende genres is deze gratis af te halen cadeaubundel weer een leuke kennismaking met verschillende auteurs en genres.

Avani, de dochter van de Orde

Het eerste verhaal is een spannende fantasy van Rima Orie. Avani rent over de daken van Baghdad – je krijgt meteen een soort Assasin’s Creed meets Aladdin vibes van dit verhaal. Het verteltempo is hoog: het begint spannend en nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Waarom bloed Avani? Wie zit er achter haar aan? Blijkbaar is Avani een belangrijke code aan het ontcijferen voor de Orde.

Het verhaal is mysterieus en kort, maar dan is er nog een leuke verrassing. Je kan het verhaal verder lezen wanneer je een app download. In de app krijg je ook extra informatie en quizvragen, extra leuk dus. Avani, de dochter van de Orde is meeslepend en smaakt naar meer!

Zelf weten

Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen ken je misschien wel van hun pleidooi Damn, Honey. Ook in het 3PAK schrijven ze een pleidooi, deze is specifiek gericht op jongeren. Het gaat over de zaken waar je mee te maken krijgt in de pubertijd. Van het krijgen van lichaamshaar (en de keuze om dit wel of niet te verwijderen), het ontdekken van je gender, erbij horen, seksualiteit – er komt een heel scala aan onderwerpen voorbij. Belangrijk is dat er één overkoepelend thema is: schaamte.

De verhalen hebben een persoonlijke noot van Nydia en Marie Lotte, waardoor het niet aanvoelt alsof je leest wat je wel en niet zou moeten doen, maar juist dat je het gevoel krijgt dat je niet alléén bent in deze gevoelens. Zo weet Zelf weten in een hoog tempo een aantal taboes aan te kaarten, met vooral de boodschap dat je zélf mag weten wat je doet. Een kort verhaal met een goede boodschap.

Gameplan

Met werk van Philip Huff was ik nog niet bekend. In Gameplan lees je een opstel van Antoon, waarin hij zichzelf moet voorstellen. Antoon schetst een beeld van zijn leven, zijn familie en zijn hobby’s. Zijn moeder wil dat hij piano speelt, maar zelf voetbalt Antoon liever. Ook wil Antoon graag ondernemen: hij heeft een handeltje in sneakers. In het verhaal lees je Antoon’s kant van het verhaal, maar ook hoe zijn ouders erover denken. Antoon wil gewoon geld verdienen – maar als je tussen de regels doorleest is Gameplan niet zomaar een verhaal over Antoon, maar ook over kapitalisme. Zeer interessante manier om meer over dit onderwerp mee te geven, maar Gameplan was toch minder mijn soort verhaal.

Conclusie

Weer weet het 3PAK een divers beeld van boeken voor jongeren neer te zetten, waarmee jongeren kunnen ontdekken welke genres ze meer en minder interessant vinden. Persoonlijk ben ik vooral weg van het verhaal van Rima Orie. Vooral het initiatief vind ik zó goed en ik raad ook alle jongeren aan om het 3PAK ook dit jaar weer op te halen bij je boekhandel, bibliotheek of online te lezen.

Uitgave van CPNB
Dit boek kun je tijdens de Boekenweek voor jongeren gratis bij de boekhandel of bibliotheek ophalen, of als e-book of luisterboek (via de online Bibliotheek-app).

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.