RecensiesRomans

Aap in pak – Nicky Runge

Iris902 views
Aap in pak - Nicky Runge - Readalicious

AI en chatbots worden steeds normaler in de hedendaagse tijd. Maar in Aap in pak gaat Nicky Runge nog een stap verder. Searle Inc. heeft een vrouwelijke robot, Ava, ontwikkelt voor een alsmaar groeiende generatie eenzame mannen. Maar Ava is gebaseerd op een mens, en zij besluit om aan de nieuwe levensvorm een boodschap achter te laten over de schepping van de robot én de mens.

Futuristisch

De techniek haalt ons zó snel in, de ChatGPT kan bijvoorbeeld al helemaal zelfstandig teksten samenstellen. De plot van Aap in pak voelt heel futuristisch aan, maar vergis je niet. In bijvoorbeeld Japan zijn de humanoid robots al in opkomst sinds de eerste in 1970 werd gefabriceerd. Dit maakt dat Aap in pak een zeer treffend onderwerp aansnijd, namelijk waar de grens ligt in deze ontwikkeling. Zoals Runge zelf aangeeft:

‘Maar wat als sciencefiction in het hier en nu plaatsvindt?’

Want dat is wel het geval in de roman, én in de wereld om ons heen. Bovendien, wat gebeurt er wanneer de robots slimmer zijn dan wijzelf?

Positie van de vrouw

Ava is een robot gebaseerd op de mens Ava, die verliefd werd op de robotingenieur Jahid. Ava’s hersenen zijn een blauwdruk voor de robot geworden – en zij is pas het prototype. De robot wordt gemaakt voor eenzame mannen. Een aantal mannen in Aap in pak zou hier wel behoefte aan hebben.

Maar er wordt duidelijk dat deze eenzame mannen in de roman een nogal eenzijdig beeld hebben van de relaties die ze willen aangaan. Kort gezegd: ze willen een vrouw die precies voldoet aan hun eisen, de perfecte vrouw. Deze mannen bezitten niet over het zelfinzicht dat ze zelf niet perfect zijn, maar willen wel aanbeden worden door een perfecte vrouw. En dat terwijl juist imperfectie ons mensen zo mooi maakt – en zo mens.

Bij het creëren van de robot wordt dus uitgegaan van de perfecte vrouw: een die zelfs aangepast is op hoe de vrouw zou moeten gedragen in verschillende culturen. De vrouw wordt zo niet meer dan een concept, een slaaf voor de mannen. En eerlijk gezegd is dat behoorlijk freaky: er zijn genoeg mannen op de wereld die de vrouw het liefste zónder rechten zien, waardoor je toch wel wat kippenvel krijgt van dit concept in Aap in pak.

Spanning

De onderwerpen die worden aangekaart in Aap in pak zijn futuristisch, maar ook zeer hedendaags. Maar naast het zeer interessante concept, is Aap in pak ook erg vlot geschreven. Door de kleine hints door het boek heen kun je een beetje aanvoelen welke kant het op gaat, maar toch blijft het erg spannend. Wat gebeurt er met Ava? En wat is er gebeurd met de originele Ava? Runge gooit genoeg balletjes op, waardoor je als lezer geboeid blijft.

Conclusie

Met Aap in pak heeft Runge een zeer sterk debuut geschreven. Een intrigerend concept en karakters waarmee je kan meeleven zorgen ervoor dat de spanningsboog de hele roman goed gespannen blijft. Echt een aanrader, en wellicht ook een interessant boek voor mensen die bezig zijn met alle technologische ontwikkelingen tegenwoordig.

Uitgeverij: Prometheus
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek Aap in pak via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.