KinderboekenNon-fictieRecensies

Afrika – Encyclopedie van een wonderbaarlijk continent – Kim Chakanetsa & Mayowa Alabi

Iris457 views
Afrika - Encyclopedie van een wonderbaarlijk continent - Kim Chakanetsa en Mayowa Alabi - Readalicious

Afrika is een continent waar veel vooroordelen over zijn, maar waar ook zo veel over te zeggen is. Er wonen zo’n 1,3 miljard mensen in Afrika – verdeeld over meer dan 50 landen. Dus méér dan genoeg om te ontdekken. Afrika – Encyclopedie van een wonderbaarlijk continent is een prachtig, kleurrijk boek over dit veelzijdige continent.

Encyclopedie

De encyclopedie is onderverdeeld in vijf regio’s: Noord-, Oost-, Centraal-, West- en Zuidelijk Afrika. Ieder deel bevat een tijdlijn van de regio, zodat je de historie van de regio kan leren kennen. Ook leer je welke dieren er wonen, welke bevolkingsgroepen, hoe het landschap er uit ziet, een aantal bekende Afrikanen uit de regio, en nog wat feitjes. Dit betekent dat het boek vól informatie zit.

Maar de benaming ‘encyclopedie’ vind ik niet heel passend: dit is meer een kennismaking (per regio) met het continent. De Van Dale beschrijft een encyclopedie als volgt: ‘alfabetisch geordend boek of bestand met beschrijvende informatie, afbeeldingen enz. over een groot aantal zaken en begrippen’. Sowieso is Afrika – Encyclopedie van een wonderbaarlijk continent niet alfabetisch geordend, maar het is meer een inspiratie om nog meer over het continent te leren kennen.

Kleurrijk

Het continent Afrika is kleurrijk en divers, en dat is Afrika – Encyclopedie van een wonderbaarlijk continent ook. Het staat zo vol verschillende zaken, maar wanneer je alleen al het boek voor je hebt is de kaft al zeer kleurrijk. En zo ook de inhoud: de pagina’s zijn blauw, paars, groen, zwart en meer – en de pagina’s staan vol met illustraties die zo in het oog springen. Van portretten tot vlaggen tot de dieren: Afrika – Encyclopedie van een wonderbaarlijk continent is een waar feestje om naar te kijken!

Leerzaam

Maar bovenal is Afrika – Encyclopedie van een wonderbaarlijk continent heel leerzaam! Afrika is zó veel meer dan woestijn, savanne en wat steden. Er zijn zo veel verschillende volkeren, van de Toeareg tot de Dogon. Zoveel mooie natuur: van de Serengeti tot het Kongobekken tot de mangroven. Er staan vlaggenfeitjes in het boek, en spreekwoorden uit verschillende gebieden. Afrika – Encyclopedie van een wonderbaarlijk continent is een kinderboek, en hiervan steek ik ook als volwassene nog veel op!

Conclusie

Met de prachtige kleurrijke Afrika – Encyclopedie van een wonderbaarlijk continent maak je op een prettige manier kennis met het Afrikaanse continent. Echt een boek voor (school)bibliotheken en kinderen (en volwassenen 😉) die meer van dit werelddeel willen weten.

Uitgeverij: Gottmer
Vertaler: Jouke Atveld
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.