RecensiesRomans

Alle kleuren van de nacht – Sanne Helbers

Iris764 views

Naar India gaan om jezelf te vinden, dat klinkt toch wel wat cliché nietwaar? In Alle kleuren van de nacht vindt Helena het leven lastig, en ze worstelt met depressie. Ze reist af naar India, om fotograaf Raavi te ontmoeten. Zal Helena vinden wat ze zoekt? En weet Helbers de clichés te overstijgen met haar debuutroman?

Sleur

Helena blijft nooit lang op 1 plek. Ze wisselt vaak van baan en met enige regelmaat vertrekt ze met haar backpack op avontuur. Ze is ergens naar op zoek, maar ze weet niet wat. Dit onderwerp is – zeker onder millennials, als je de krantenkoppen mag geloven – een veelvoorkomend probleem. Omdat het leven zoveel mogelijkheden heeft, is het moeilijk om tevreden te zijn (en blijven). Dus gaat Helena in Alle kleuren van de nacht op zoek naar het volgende avontuur: ze vertrekt naar India. Helbers weet deze gevoelens van sleur en zucht naar meer heel doeltreffend te schetsen en maakt hiermee Helena een herkenbaar karakter.

Verwachtingen

Wanneer Helena Raavi ontmoet, komt ze er achter dat Raavi een jonge vrouw is, en niet een man – zoals ze had verwacht. Dit schept verwarring: ondanks dat ze in Nederland samenwoont met haar vriend Taco, was Helena met andere verwachtingen naar India gekomen. Maar de connectie met Raavi blijft, en Helena begint na te denken over wat ze nou echt wil. Valt ze (ook) op vrouwen? Helbers neemt je mee door Helena’s geest. Je krijgt India en Raavi te zien vanuit Helena’s ogen, waardoor ook de culturele verschillen tussen India en Nederland duidelijk worden. Onze moraal, onze individualiteit en onze blik op het geloof zijn zaken waar Raavi heel anders over denkt.

Maar ondanks dat Raavi toch geen man is, besluit Helena wel tijd met haar door te brengen. Het wordt snel duidelijk dat romantische relaties tussen vrouwen niet getolereerd worden in India. Maar de vriendschappelijke relaties zijn juist weer heel intiem. Helena heeft moeite met dit onderscheid. Wat betekent dit voor haar en Raavi? Het wordt op een pijnlijke manier duidelijk gemaakt dat homoseksualiteit in India niet geaccepteerd wordt.

Conclusie

Alle kleuren van de nacht weet heel scherp het dilemma van onze tijd te schetsen: de overvloed aan mogelijkheden. Helena’s beweegredenen zijn volledig duidelijk, maar voor haar acties kon ik niet altijd evenveel begrip opbrengen. Liefhebbers van Eat, Pray, Love zullen deze debuutroman van Sanne Helbers zeker waarderen.

Uitgeverij: AmboAnthos
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.