Alle moeders werken al – Anja Meulenbelt
De discussie over de Nederlandse vrouwen die parttime werken wordt regelmatig gevoerd. Ik las hier ook al meerdere boeken over, zoals Waarom vrouwen minder werken dan mannen. Maar het boek Alle moeders werken al van Anja Meulenbelt schijnt nieuw licht op deze discussie. Want met werken bedoelen we in deze discussie meestal betaald werk, waarvoor we loon ontvangen en waarover we belasting betalen.
Hoogst haalbare
En daar denkt Meulenbelt anders over. Ze geeft in Alle moeders werken al een andere blik op de fulltime vs. parttime discussie in combinatie met het ouderschap. De aanpak wordt besproken vanuit de samenleving en niet vanuit de individu. Want is fulltime werken terwijl je kinderen hebt wel het hoogst haalbare? Waarom streven wij naar de kapitalistische maatstaaf dat iedereen maar zo veel en productief mogelijk moet werken? En waarom is het dan wél werk als je voor iemand anders’ kinderen zorgt, maar niet als je voor je eigen kinderen zorgt? Meulenberg stelt een hoop terechte vragen over dit concept. Ze zegt niet voor niets:
‘Alsof kinderen grootbrengen niet minstens zo belangrijk is als geld voor de schatkist aandragen.’
Want als iedereen maar fulltime werkt en geen tijd heeft om voor de kinderen te zorgen, hoe moet het dan in de toekomst? Alle moeders werken al zorgt ervoor dat je gaat nadenken over deze zaken, in plaats van je klakkeloos storten in de discussie over het aantal uren wat je moet werken.
Moederschap door de jaren heen
Alle moeders werken al geeft ook een geschiedenisles: we beginnen met de jagers en verzamelaars, waarin het huidige model van (meestal) twee ouders in een eengezinswoning totaal niet in het plaatje past. In verschillende periodes in de tijd, en in andere culturen wordt de zorg over de kinderen niet verdeeld over twee ouders, maar er zijn juist vele manieren om kinderen op te voeden. Het huidige model is ontstaan na de industriële revolutie en het gevolg van een kapitalistische samenleving. Zaken die worden aangehaald als ‘zo werkt het nou eenmaal’, kun je heroverwegen met de kennis die Alle moeders werken al je aanreikt. Want Meulenbelt’s blik op het moederschap is ook een kritische blik op onze hedendaagse samenleving.
In de huidige samenleving worden vrouwen erop aangesproken dat ze niet genoeg werken. Maar de verdeling van de zorg in huis is bijna onveranderd de laatste 40 jaar, ondanks dat vrouwen veel meer buiten de deur zijn gaan werken. We houden volledige discussies – in de media, op verjaardagen, overal – over de vrouwen. Maar wat is de positie van de mán in deze discussie? Ook hier kijkt Meulenbelt naar.
Meulenbelt heeft het niet alleen over de man-vrouw verschillen in de samenleving, maar stipt ook aan hoe verschillen in achtergrond, armoede, etniciteit en klasse invloed kunnen hebben op het nastreven van het ideaal ‘fulltime werken’. Hierdoor is haar manifest zeer volledig en laat het je inzien dat dit geen ‘probleem’ is wat zomaar opgelost kan worden. Het laat je juist heroverwegen of het wel een probleem is. Door de vele bronnen en informatie kun je zelf een gedegen mening vormen over dit onderwerp.
Het enige wat ik hier mis is een frisse blik van de huidige generatie (aankomende) ouders. Ze haalt alleen ergens kort aan dat jongeren tegenwoordig later kinderen krijgen ivm hun onzekere financiële positie en onzekerheid over huisvesting. Meulenbelt geeft wel aan dat deze discussie gevoerd wordt over de hoofden van kinderen heen, maar ze voert ook haar discussie over de hoofden van aankomende ouders heen.
Conclusie
Alle moeders werken al is een verfrissend pleidooi voor de herwaardering van het zorgen voor de kinderen en het huishouden. In plaats van hoe vrouwen meer betaald moeten werken, moeten we het moederschap, zorgen voor kinderen (en wellicht ook mantelzorg voor ouders) anders waarderen. En om zo ver te komen, moeten we als maatschappij nog een hoop leren.
Om daarmee te beginnen kan ik het aanraden om allemaal Alle moeders werken al te lezen – om een beter standpunt in te kunnen nemen en meer te weten te komen over hoe we in deze discussie zijn verzeild geraakt.
Uitgeverij: Mazirel Pers
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.
Koop het boek Alle moeders werken al via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.