RecensiesRomans

Alles op alles – Marijke Vos

Iris1325 views

Onlangs sprak ik op Yaltival Marijke Vos, waar ze me vertelde dat ze onlangs een nieuw boek had geschreven, namelijk Alles op alles. Aangezien ik heerlijk heb weggedroomd bij Van Chanel naar Flanel, vroeg ik me af hoe ik dit nieuws had kunnen missen?! Snel begon ik in haar nieuwe feelgoodroman…

Een landhuis op het Engelse platteland…

In Alles op alles vertrekt Nadja naar haar oudtante Ella, die woont aan de rand van het landgoed Stonewood. Wanneer Nadja Ella’s oude dagboek vindt, stuit ze op een mysterieuze geschiedenis, en ze krijgt het landhuis niet meer uit haar gedachten. Dan blijkt het landgoed een nieuwe eigenaar te hebben, en het miljoenenbedrijf Logan Enterprises en de arrogante projectontwikkelaar Benjamin Logan, willen het huis slopen. Samen met een paar excentrieke dorpsbewoners zet Nadja alles op alles om het landhuis te redden. Dit zorgt voor hilarische situaties, maar wanneer Nadja Benjamin beter leert kennen, weet ze steeds minder zeker of hij wel de vijand is…

Parallellen

Alles op alles heeft qua plot veel overeenkomsten met haar andere boek Van Chanel naar Flanel. De vrouwelijke hoofdpersoon is een tijdje uit haar normale omgeving, op bezoek bij een (ver) familielid dat ze al een tijdje niet meer heeft gezien. In deze nieuwe omgeving heeft ze tijd om na te denken over haar leven, maar al snel komt er een knappe man om de hoek kijken, én nog eentje! Vos heeft haar succesformule gevonden, en ondanks dat de plot niet heel verrassend is, heeft ze wel een heerlijke feelgoodroman neergezet met Alles op alles. Ik ben benieuwd wat Vos in haar volgende boek(en) in petto heeft.

Romantiek en humor

Vos heeft in Alles op alles weer mijn favoriete guilty pleasure combinatie gebruikt: romantiek en humor. Nadja is een leuk karakter, ze heeft zelfspot, is nieuwsgierig en een tikkeltje onhandig. Nadja’s directe manier van aanpakken is verfrissend om te lezen en zorgt voor leuke situaties in Alles op alles, zoals met de dieren van haar oudtante.

Ik weet niet of koeien vragend kunnen kijken maar wanneer ik uit de auto stap, zou ik zweren dat Harriet [de koe] me vragend aankijkt.

Maar ook in de buurt van mannen is Nadja niet altijd even handig. Ze ontmoet een knappe arts, Adam, maar is hij wel zo perfect als hij lijkt? En dan hebben we ook Benjamin, de projectontwikkelaar. Hij is ook een knappe man (die ook nog eens in de lijst 10 meest begeerde vrijgezellen staat), maar Nadja vindt zijn buitenkant mooier dan zijn innerlijk…

Hij mag dan een ongelooflijk arrogante kwal zijn, lelijk is Benjamin Logan niet.

Historie

Naast dit cliché verhaal met de knappe mannen hebben we natuurlijk ook het landhuis dat gered moet worden. Door middel van dagboekfragmenten van Ella kom je achter de historie van het landhuis, en waarom het al zo lang leeg staat. Dit prachtige verhaal van een verboden liefde geeft Alles op alles een extra touch, en zorgt ervoor dat het landhuis meer dan een stenen gebouw wordt dat gered moet worden.

Conclusie

De combinatie van leuke karakters, het liefdesverhaal van Nadja én de verboden liefde in het landhuis maken Alles op alles een prachtige feelgoodroman die je wil blijven lezen. De sfeer van het boek zorgt ervoor dat je zelf ook naar een landhuis wil, om daar rond te dwalen en de geschiedenis te ontdekken. Er is goed nagedacht over alle details in het boek, dit heeft Vos heel sterk aangepakt. Ik kijk uit naar de volgende boeken van haar hand!

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter