FeelgoodRecensiesRomans

Als ik jou was – Marijke Vos

Iris136 views
Als ik jou was - Marijke Vos - Readalicious

Maudy runt een ijssalon en makelaar Wout heeft zijn kantoor aan hetzelfde plein. Hij haalt het blóed onder Maudy’s nagels vandaan. Dan gaan ze een weddenschap aan waarin ze twee weken elkaars zaak overnemen. Hoe moeilijk kan het zijn? Maar zodra je in de schoenen van een ander staat, kun je zomaar eens verrast worden…

Hardop lachen

Vos staat bekend om haar humoristische feelgood, en dat is bij Als ik jou was ook het geval. Al snel zat ik weer hardop te lachen om het boek! Maudy stoort zich aan de smurfenbak van Wout, die altijd op haar parkeerplaats staat. Dus ze heeft meteen plannen: ‘Zijn banden lekprikken met een roze glitterpen? Een kras in zijn auto maken met mijn ijsschep?’ Gaandeweg het boek bleef ik lachen om alle geniale en grappige dingen in Als ik jou was. Ik zat regelmatig giechelend en grinnikend op de bank te lezen!

In ieder boek weet Vos ook een bijfiguur te schrijven dat mijn hart steelt. In Als ik jou was is het Joop: een van de andere ondernemers op het Gooise plein. Zijn onvermogen om de kamer te lezen en zijn maniertjes zorgen voor een hoop irritatie bij Maudy en Wout, maar als lezer kon ik er smakelijk om lachen. Zeker omdat Joop een hele goede man is (alleen dus een beetje clueless) sloot ik hem helemaal in mijn hart.

Ruilen

Maudy en Wout zijn de klassieke enemies-to-lovers. Ze kunnen elkaar niet luchten of zien en halen het slechtste in elkaar naar boven! In het heetst van de strijd starten ze een weddenschap: ze ruilen twee weken van baan. Maar dan blijkt makelaar zijn meer in te houden dan ‘rondjes lopen in een huis’ en een ijssalon runnen is complexer dan alleen maar hoorntjes scheppen. Het is heerlijk om een (fictioneel) inkijkje te krijgen in verschillende beroepen op deze manier!

Tijdens die twee weken leer je beide karakters kennen: door het duale perspectief lees je soms vanuit Maudy en soms vanuit Wout. Er zijn ook momenten dat een scène zich herhaalt en je deze leest vanuit beide karakters. Dit zorgt voor een goede opbouw van de slow burn romantiek waarbij je extra meeleeft met de karakters.

Diepgang

Het is niet alleen maar fun & games (of discodip en dure huizen): Maudy en Wout hebben beide een rugzakje. Er is een reden waarom Maudy zo goed is in haar kop in het zand steken: dit heeft ze zo geleerd. Zo pakt dit luchtige feelgoodboek nog een belangrijk thema aan: familiedynamiek en het doorbreken ervan. Deze diepgaande en heftigere scènes zorgen ervoor dat Als ik jou was veel meer body krijgt dan een beetje discodip en fun.

Conclusie

Weet je wat het nadeel is aan de boeken van Marijke Vos? Ze zijn te snel afgelopen! Ik zou nog pagina’s vol kunnen lezen over de ijssalon, het makelaarskantoor en… Joop! De combinatie van humor, fijne tropes én diepgang zorgen ervoor dat je Als ik jou was niet meer weg kan leggen en het Gooise plein in je hart sluit.

Bekijk ook de rest van de blogtour:

Uitgeverij: HarperCollins Holland
Dit boek heb ik ontvangen via de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek Als ik jou was via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.