FantasyRecensiesYoung Adult

Als in een droom (A Twisted Tale) – Liz Braswell

Iris428 views
Als in een droom (Twisted Tales) - Liz Braswell - Readalicious

Het had zo eenvoudig moeten zijn: een verslagen draak, een slapende prinses in een kasteel en een prins die klaarstaat om haar weer wakker te kussen. Maar in Als in een droom begint én eindigt dit sprookje niet zoals je gewend bent…

Origineel

Vanaf de eerste pagina steekt Braswell een beetje de draak (you see what I did there?) met het originele verhaal van De schone slaapster. Door middel van de toon en hoe zaken worden omschreven, wordt al meteen duidelijk dat deze Twisted Tale het anders gaat aanpakken.

Als in een droom speelt zich voornamelijk af in de droom van prinses Aurora. In deze droomwereld wordt ze opgevoed door Malafide, en hebben ze één keer per maand een bal. Aurora is nogal passief, en hierdoor duurt het even voordat er echt tempo in het verhaal komt. Al snel wijkt het verhaal nog meer af van hoe je het originele sprookje kent. Aurora moet namelijk niet gered worden door een prins, maar is juist zelf degene die de vloek kan verbreken.

Sterke vrouw

Waar ze op het begin van het verhaal nogal passief is, zet ze ook steeds vaker vraagtekens bij zaken uit het originele sprookje. Bijvoorbeeld bij de geschenken die ze heeft gekregen van de feeën toen ze nog een baby was. Wat moet je nou met schoonheid, of altijd mooi kunnen dansen of zingen? De prinses werd grootgebracht als perfecte bruid, maar krijgt nooit de kans om zichzelf te ontwikkelen.

Ze had ook willen leren over legerstrategieën, en wat belastingen zijn (believe me prinses, dit is echt niet zo leuk als je hoopt). Dus gaandeweg Als in een droom pakt de prinses haar autonomie terug, en gaat ze sterker in haar schoenen staan. Ze is niet meer simpelweg de mooie prinses die aan de arm van een prins moet pronken, maar ze is zelf ook sterker dan ze dacht.

Melancholie

Door haar afgezonderde jeugd is Aurora veel eenzaam geweest. Dit zorgt voor melancholische en depressieve gevoelens. Hierdoor ga je met andere ogen naar het sprookje kijken: waarom werd er over haar lot besloten zonder dit met Aurora zelf te bespreken?

De depressieve gevoelens van Aurora zijn ook de aanleiding voor haar passieve gedrag. Ze denkt namelijk vaak: wat doet het er nou eigenlijk toe? Maar wanneer Aurora de ruimte krijgt om zichzelf beter te leren kennen, leert ze ook beter met deze gevoelens omgaan. Dit zorgt voor een extra en vooral diepgaandere twist aan het sprookje.

Conclusie

Als in een droom is weer een leuke twist op een bekend sprookje. Met interessante wendingen en karakters die veel meer aspecten krijgen dan in de originele sprookjes leest het lekker weg. Het wordt nooit écht speciaal of memorabel, maar is vooral een hele fijne read voor tussendoor of op een rustige dag. Dit derde deel van de Twisted Tales-serie kun je ook los lezen.

Uitgeverij: Big Balloon Publishers
Vertaler: Sandra C. Hessels
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.