RecensiesThrillers

Argylle – Elly Conway

Iris241 views
Argylle - Elly Conway - Readalicious

Na de bizarre maar oh zo vermakelijke film Argylle lag het boek van Elly Conway, a.k.a. Terry Hayes en Tammy Cohen, op me te wachten. Zou het net zo bizar en vol plottwists zijn als de film? Of is het meer een James Bond-achtige roman vol actie en spanning?

Aubrey Argylle

In de Thaise jungle stort een CIA-vliegtuig neer in de gouden driehoek. Aubrey Argylle ziet het gebeuren en schiet te hulp. Reden voor de CIA om hem op te zoeken: wie is deze man en wat kan hij voor ons betekenen? Argylle wordt gerekruteerd en moet zijn weg zien te vinden in de agency. Deze gevoelsweg van Argylle, en het leren vertrouwen van mensen, zorgt voor een menselijk tintje aan zijn karakter.

Er wordt een team samengesteld om de oligarch Vassili Federov tegen te houden. Hij is namelijk op zoek naar een verdwenen schat – een die hem bijna garantie biedt op het Russische presidentschap. De CIA wil deze gevaarlijke man tegenhouden, dus het team moet zorgen dat Federov de schat niet in handen krijgt. Maar iemand in Argylle’s team heeft een dubbele agenda, maar ook voor de lezer blijft het lang een mysterie wie en waarom. Dit zorgt voor opbouwende spanning: wie kan je vertrouwen?

Meerdere perspectieven

Naast het perspectief van Argylle, lees je ook regelmatig hoofdstukken vanuit andere teamleden, zijn CIA-baas Frances Coffey – waarbij ik toch een beetje moet denken aan M van Bond -, de oligarch Vassili Federov, zijn vrouw en een gevangene. Dit zorgt voor een puzzel aan informatie, waarbij jij als lezer wel weet wie wat achterhoudt. Toch blijft het ook voor de lezer onduidelijk welk teamlid een dubbele agenda heeft. Met deze James Bond-achtige missie gaat het team op pad, waarbij ze een kruimelspoor aan aanwijzingen volgen.

De schrijfstijl van Conway is zeer gedetailleerd en beschrijvend: je hebt het gevoel dat je erbij bent. Het team van Argylle bevindt zich over de hele wereld, en met deze beschrijvende stijl wordt je meegenomen naar de verschillende locaties: van Londen tot Monaco en meer. Tijdens actiescènes zorgt deze mate van detail voor een filmische scène, maar op andere momenten haalt dit soms de snelheid uit het verhaal. Ik moest hierdoor wel op gang komen met het lezen. Gaandeweg wordt de spanning steeds meer opgebouwd, waarbij in het derde deel van het boek de climax is.

Historie

Ook bevat Argylle een interessant historisch perspectief: het CIA-team gaat op zoek naar een armband die iets te maken kan hebben met het achtste wereldwonder: de Barnsteenkamer. Deze historische schat heeft echt bestaan en het is nog steeds een mysterie – hij is namelijk verdwenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de thriller is dat ook het geval: dit is het mysterie wat Argylle en zijn team proberen te ontrafelen. Het boek zit vol interessante historie in de vorm van de aanwijzingen die opgevolgd worden, waardoor het verhaal extra boeiend is om te lezen.

Conclusie

De combinatie van historie en actie zorgen voor een fijne actiethriller a la de Dan Brown-achtige thrillers – maar dan met minder religieuze uitleg. Het moet even op gang komen, maar op het einde kon ik het boek niet meer wegleggen. Ik ben benieuwd wat voor vermakelijke missie voor Argylle en zijn team in de toekomst op de planning staat.

Uitgeverij: A.W. Bruna
Vertaler: Joost van der Meer en William Oostendorp
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek Argylle via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.