Historische romansRecensiesRomans

Atalanta – Jennifer Saint

Iris257 views
Atalanta - Jennifer Saint - Readalicious

Hou je van verhalen over mythen, queestes en de Griekse goden? Dan moet Atalanta van Jennifer Saint op jouw TBR! Atalanta werd als baby achtergelaten en groeit op in het woud, onder het beschermende oog van de godin Artemis. Ze sluit zich aan bij de Argonauten op de queeste om het Gouden Vlies te bemachtigen. Maar is er wel plek voor een vrouwelijke held in deze mannenwereld?

Atalanta

Ik was nog niet bekend met de mythe van Atalanta, en vond het daarom al een heel interessant boek om te lezen. Wel begreep ik na wat research dat het verhaal van Saint op sommige punten wat anders verloopt dan andere bronnen uit de geschiedenis. Maar dit is het verhaal van Atalanta, vanuit haar eigen perspectief.

Omdat dit verhaal vanuit de ogen van Atalanta wordt verteld, gaat het juist heel erg om haar eigen keuzes en beweegredenen. Ook worden haar relaties met de andere Argonauten en met Hippomenes belicht. Maar door deze invalshoek krijgt het verhaal een heel ander perspectief: Atalanta is niet meer zomaar een speelbal van het lot, maar heeft invloed op haar eigen lotsbestemming.

Queeste

Eerst leer je Atalanta kennen in het woud. Ze wordt opgevoed door een berin, en gaat daarna bij de nimfen wonen. Zo groeit ze op in het woud van Artemis, de godin van de jacht. Het verhaal wordt dan spannender zodra ze zich aansluit bij de Argonauten om het Gouden Vlies te bemachtigen. Tijdens deze queeste komen ze tegenover vijanden te staan en zijn er meerdere tegenslagen. Ondanks dat Atalanta geen probleem heeft met meekomen met haar mannelijke reisgenoten, hebben deze wel een probleem met haar.

Atalanta wordt geweigerd, genegeerd en de mannen respecteren haar niet. Alleen Meleager behandelt haar als een gelijke. Ook na de queeste, ondanks al haar triomfen, wordt Atalanta niet verteld in de verhalen. Dit laat je wel nadenken over de rol van vrouwen in mythen en heldenverhalen: waren ze er niet, of zijn ze uit de geschiedenis geschreven?

Conclusie

De invalshoek van Atalanta zelf maakt Atalanta zo’n interessant boek. Door het bloemrijke taalgebruik en de spannende queeste leg je dit boek niet meer snel weg. Ik wil meer verhalen over de vrouwen uit de mythen, en ga op zoek naar Ariadne en Elektra van Jennifer Saint.

Uitgeverij: Orlando
Vertaler: Saskia Peterzon-Kotte
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.