FeelgoodRecensies

Belofte maakt schuld – Gillian King

Iris428 views
Belofte maakt schuld - Gillian King - Readalicious

Op het World of Romance evenement was ook de boekpresentatie van Gillian King’s nieuwste boek Belofte maakt schuld. Haar werk werd omschreven als ‘realgood’ en de hoeveelheid fans sprak voor zich. Zelf had ik nog niet eerder een boek van King gelezen. Hoe was Belofte maakt schuld als vuurdoop?

Verleden en heden

Hannah is alleenstaande moeder van haar zoon Sem. Wanneer hij er achter komt dat zijn vader Jamie van der Bilt, de beroemde rugbyspeler, is, wil hij hem meteen opzoeken in Engeland. Hannah gaat mee om Sem te beschermen, maar dan wil Jamie opeens wél een rol spelen in hun leven.

In Belofte maakt schuld wisselt de verhaallijn tussen het heden en het verleden. In het verleden leren we Hannah en Jamie kennen tijdens hun prille relatie, en in het heden zijn we vijftien jaar later, waarin Hannah en Sem naar Engeland gaan om Jamie op te zoeken.

Door deze wisselende verhaallijn leer je Hannah goed kennen. Haar motieven worden duidelijk en je leeft meteen met haar mee, omdat je wéét wat de achtergrond is. Haar sympathieke karakter wordt geschetst, maar het is ook meteen duidelijk waarom ze nogal huiverig is om Sem en Jamie te laten kennismaken.

Romantiek

Waar je misschien zou denken dat deze roman zich zal focussen op de relatie tussen Hannah en Jamie, neemt King toch een verrassende afslag. Het is namelijk niet de knappe rugbyspeler die Hannah’s aandacht trekt, maar zijn manager Max. Vanaf het eerste moment is ze onder de indruk van zijn uiterlijk, maar totaal níet van zijn innerlijk.

Ik hou ervan als karakters lekker botsen en in het geval van Hannah en Max is het zeker aantrekken en afstoten. De opbouw van hun romance is heel geleidelijk en geloofwaardig geschreven. Wel had ik graag Max beter leren kennen (zoals hoe hij aan die leuke cottage komt!).

Over die leuke cottage en de omgeving gesproken, ik zie hier meteen het huisje van Iris uit The Holiday voor me (oké, wel een maatje groter dan). Sowieso schrijft King heel beeldend en heb ik helemaal het gevoel dat ik zelf met mijn fiets over het Engelse platteland sjees. Ook verwijst ze regelmatig naar andere series en films uit de populaire cultuur, zoals Bridgerton en Suits, waardoor je alles alleen maar nóg beter voor je ziet. Ik kan me heel goed voorstellen dat Belofte maakt schuld ook een heerlijke romantische verfilming kan worden!

Realgood?

Maar de romantiek is slechts één van de thema’s die King aansnijdt: ik begrijp nu heel goed waarom haar romans onder de noemer realgood vallen! Naast (onverwachte) tienerzwangerschap, het opvoeden van een puber, alleenstaand ouderschap, werken als een freelancer (met bijbehorende voor- en nadelen): de wereld die Belofte maakt schuld schept is meer dan een zoete roman die je leest door je roze bril. De karakters voelen hierdoor aan als echte mensen van vlees en bloed.

Conclusie

Belofte maakt schuld is niet alleen realgood, maar ook really good! De gelaagdheid van de roman zorgt ervoor dat je als lezer zo veel meer krijgt dan je verwacht. Door het hoge tempo vlieg je door het boek heen, en ik zat regelmatig hardop te lachen (bijvoorbeeld wanneer Hannah moppert over het gebrek aan fatsoenlijke kaas, of héél graag wil fietsen – lekker Hollands allemaal). Maar de zwaardere onderwerpen worden niet geschuwd en deze perfect gedoseerde combinatie zorgt ervoor dat je Belofte maakt schuld kan verslinden.

Uitgeverij: HarperCollins Holland

Koop het boek Belofte maakt schuld via bruna.nl. De link bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.