KinderboekenNon-fictieRecensies

Blauwe planeet. Blue planet II – Leisa Stewart-Sharpe & Emily Dove

Iris1226 views

Wie kent de BBC serie Blue Planet niet? Nu in een prachtig geïllustreerd jasje gestoken door uitgeverij Lemniscaat, zelfs met voorwoord van David Attenborough himself, en vertaald door Jesse Goossens (die ook verantwoordelijk was voor de teksten van Noord). De immer populaire serie is er nu ook als prentenboek.

Taalgebruik

Toen ik Blauwe planeet oppakte, verwachtte ik een boek voor kinderen. Maar het taalgebruik wijst op een bredere doelgroep: er zijn veel woorden die echt te moeilijk zijn voor kleinere kinderen, en ook niet uitgelegd worden. Bijvoorbeeld de volgende alinea:

Als het tij zich terugtrekt, verschijnen er winderige stranden, rotachtige kusten en strandmeeroases. In deze ebwerelden kunnen alleen de taaiste wezens overleven.

Oke, dus Blauwe planeet lijkt me niet het juiste boek om aan je peuter/kleuter voor te lezen voor het slapengaan, dan kan je beter Noord lezen. Het is meer een prachtig boek voor jezelf en wat oudere kinderen.

Van donker naar licht

De geïllustreerde pagina’s worden door het boek heen steeds lichter en kleurrijker. Zo beweeg je mee door de zeeën: van de diepste wateren tot koraalriffen tot de kust. Verder ontbreekt de logica mij: op de ene pagina staan zowel pinguïns als zeesterren, terwijl verderop de hele spread gaat over de potvissen die slapen met hun neus naar beneden en hun staart omhoog. Hierdoor lijkt de volgorde van het boek niet uit te maken: lees het van voor naar achter, of blader van achter naar voren. Of sla het boek gewoon open en leer wat meer over de oceanen en haar bewoners.

Conclusie

Blauwe planeet laat je eerst alle wonderen van onze onderwaterwereld zien, en eindigt met manieren waarop jij en ik deze wereld beter kunnen beschermen. Gebruik minder plastic, bespaar energie, en bescherm die wonderlijke dieren die onder het wateroppervlakte leven.

Uitgeverij: Lemniscaat
Vertaler: Jesse Goossens
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.