Non-fictieRecensies

Bloedfraude – John Carreyrou

Samantha1761 views
Bloedfraude - John Carreyrou

Hebben jullie al eens van Elizabeth Holmes gehoord? Ik niet, dus toen ik de titel Bloedfraude te zien kreeg en las dat het over deze dame ging, dacht ik eerder aan een actiethriller dan aan een true crime. Toch past de titel heel goed, want Holmes fraudeerde jarenlang in Silicon Valley met een sprookje over bloedpriktesten door middel van onder andere een pleister. Normaliter ben ik niet zo van dit soort verhalen over de zakenwereld, maar mede door Holmes’ jonge leeftijd (19 toen ze begon) en haar uitspraken op de achterflap, besloot ik dat ik dit boek toch wilde lezen.

Ik ben blij dat ik dat heb gedaan. Mijn god, wat een verhaal. John Carreyrou is de journalist die Elizabeth Holmes uiteindelijk heeft ontmaskerd en hij heeft een uitstekend boek geschreven dat meer dan eens als fictie voelt. Niet door de manier waarop het is geschreven – het leest echt als een goed, journalistiek stuk – maar door de onderwerpen die aangestipt worden. Een machtsbeluste (psychopatische?), jonge vrouw die een relatie heeft met een twintig jaar oudere, Indiase man en is geobsedeerd door Steve Jobs, een zelfmoord, belangrijke en rijke investeerders, een secret agent van de CIA, idiote gesprekken… alles zit erin.

Wil je je verwonderen en tegelijk kwaad maken? Lees dan vooral dit boek. Een absolute aanrader voor iedereen die interesse heeft in optekeningen van ‘cover-ups’ die eigenlijk het daglicht nooit hadden mogen zien.

Jennifer Lawrence

Verfilming

Niet zo verwonderlijk dus dat deze true crime onder de titel Bad Blood verfilmd wordt, met in de hoofdrol Jennifer Lawrence. Ik vind dat best een goede casting, want ik zie haar een goede Holmes neerzetten. Overigens doet het verhaal me ook best denken aan The Wolf of Wall Street met Leonardo DiCaprio – Holmes zou je kunnen zien als The She-Wolf of Silicon Valley.

Leonardo DiCaprio in The Wolf of Wall Street
Debuteerde op 5 juni 2018 bij Meulenhoff Boekerij met 'De witte kamer', dat de Gouden Strop won. Schreef ook de thrillers 'Zij die zwijgt' en 'De dwalenden'. Leest zelf van alles, van (historische) romans tot speculatieve fictie en van fantasy tot sciencefiction.

Laat een reactie achter