RecensiesThrillers

Bloemeneiland – Suzanne Vermeer

Iris341 views
Bloemeneiland - Suzanne Vermeer - Readalicious recensie

Wanneer Pien met haar beste vriendin Leonor na een mysterieus bericht naar Madeira reizen, komt een geheim uit het verleden naar boven… Maar niet iedereen wil dat dit geheim naar boven komt, dus Pien en Leonor lopen gevaar… Met Bloemeneiland heeft Vermeer weer een spannende vakantiethriller neergezet, dit keer op Madeira.

Andere aanpak

Al jaren schrijft Vermeer vakantiethrillers volgens een bepaald recept. Met Bloemeneiland is er net een andere aanpak dan de meeste thrillers gebruikt: in plaats van een moord of verdwijning aan het begin van het boek, start het met een mysterieuze brief. Pien heeft onlangs haar moeder verloren en is bezig met het uitzoeken van haar spullen. Dan komt ze een brief tegen waaruit duidelijk wordt dat ze haar moeder niet zo goed kende als ze dacht.

Om te achterhalen wat er écht aan de hand is, gaat Pien met Leonor naar Madeira – het eiland waar Pien’s moeder zwanger van haar raakte. Door de beschrijvingen van de natuur, de steden, maar ook de lokale gerechten waan je je even helemaal op vakantie op Madeira. Maar het is niet alleen maar kalm aan het zwembad zitten: tijdens de zoektocht wordt duidelijk dat iemand niet zit te wachten op Pien en haar vragen. Dit zorgt voor een bedreigende situatie en de spanning stijgt, waardoor je in het verhaal wordt gezogen. Wat gaat er gebeuren?

Thema’s

In Bloemeneiland zijn familie en rouw belangrijke thema’s. Pien is recent haar moeder verloren en is nog volop in het rouwproces. Dit is van de grote dingen, zoals het grote verdriet, tot de kleine dingen zoals nooit meer een souvenir van vakantie mee naar huis nemen. Dit maakt het karakter heel ‘echt’ en dit zorgt voor een extra laag in het verhaal. Haar moeder was haar enige familielid, dus de zoektocht naar familie is voor Pien erg belangrijk. Het is erg prettig dat alle vragen aan het einde van het boek worden beantwoord en haar zoektocht een afgerond einde krijgt.

Wel jammer is dat de andere karakters niet of nauwelijks worden uitgediept. Alleen Leonor krijgt wat meer body, maar niet altijd op een positieve manier. Sowieso kreeg ik de kriebels van de manier waarop sommige vrouwen beschreven waren: ‘afgelikte boterham’ of vrouwen van halverwege de twintig een ‘jong ding’ zonder kennis noemen. Het schreeuwt een beetje boomer– of witte middelbare man-vibes en dit vond ik storend.

Conclusie

De boeken van Vermeer zijn heerlijk vakantievermaak. De thema’s zijn herkenbaar en niet te moeilijk, waardoor het prettig wegleest op een vakantiedag. Door de gedetailleerd omschreven locatie waan je je even op vakantie!

Uitgeverij: A.W. Bruna
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek Bloemeneiland via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.