RecensiesYoung Adult

Buiten het veld – H.N. Khan

Iris1102 views
Buiten het veld - H.N. Khan - Readalicious

Fawad wil de eerste Pakistaanse speler in de NBA worden. Maar zijn vader is overleden en zijn moeder leunt op hem – bovendien heeft hij te maken met verwachtingen uit zijn omgeving. Zal het lukken om mee te doen aan de selectiewedstrijd voor het schoolbasketbalteam? Buiten het veld is een verhaal over geloven in jezelf en over opgroeien in een multiculturele samenleving.

Cultuur

Fawad is naar Canada geëmigreerd, maar komt oorspronkelijk uit Pakistan. Hierdoor leert Buiten het veld je meteen culturele aspecten uit de Pakistaanse cultuur. In het geval van Fawad betekent dat bijvoorbeeld dat hij sinds het overlijden van zijn vader, verantwoordelijk is voor zijn moeder. En dat hij als man van het huis regelmatig in de moskee wordt verwacht. Daarnaast wordt er ook gesproken over uithuwelijking aan zijn nichtje. Maar ook films en muziek uit het vaderland van Fawad komen voorbij, waardoor je een inkijkje krijgt in Fawad’s achtergrond. Maar Fawad heeft te maken met verwachtingen uit zijn omgeving, al is hij zelf vooral bezig met meisjes, school en basketbal. Met een islamitisch hoofdpersonage zorgt Buiten het veld voor weer meer diversiteit in de young adult-boeken. Je krijgt hiermee een interessant inkijkje in de multiculturele wereld van Fawad.

Basketbal

Basketbal is Fawad’s leven, maar zijn strenge moeder staat er niet helemaal achter. Khan weet de basketbalwedstrijden in Buiten het veld gedetailleerd en spannend te beschrijven. Ondanks dat ik nooit naar basketbalwedstrijden ben geweest, voelt het toch alsof je erbij bent.

Voor Fawad is basketbal zijn escape. Weg van zijn bemoeizuchtige moeder, van de druk van thuis. Verschillende andere tienerthema’s passeren ook de revue in Buiten het veld: meisjes, je eerste zoen, goede cijfers halen, social media.

Buiten het veld

Maar niet alleen op het basketbalveld is er strijd. Een van Fawad’s vrienden, Abshir, wordt op straat neergeschoten. De buurt waarin ze wonen is niet veilig – en meerdere malen in het verhaal wordt ook verwezen naar illegale activiteiten. Het leven in de wijk is niet altijd makkelijk. Fawad wil wraak nemen op de moord op Abshir, maar hij wil ook heel graag de wijk uit. Hij ziet school en basketbal hierin als zijn redding. Als hij maar hard genoeg werkt, dan lukt het. Geloven in jezelf is heel belangrijk voor Fawad, zelfs als anderen niet in hem geloven.

Conclusie

Ondanks het interessante onderwerp, kon ik niet goed in dit boek komen. Het taalgebruik zat me wat in de weg – er waren héle lange zinnen met rare bijzinnen die ik drie keer moest lezen. Desondanks is de thematiek van Buiten het veld erg interessant – en het belang van geloven in jezelf!

Uitgeverij: Querido
Vertaler: Dennis Keesmaat
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.