BoekenboxenRecensiesYoung Adult

Check & Mate – Ali Hazelwood

Iris391 views
Check & Mate - Ali Hazelwood - Readalicious - So Many Pages edition

Mallory Greenleaf was ooit een aanstormend schaaktalent, maar is nu helemaal klaar met de sport. Maar om haar familie te helpen móet ze weer schaken. Kan ze haar familie en haar hart beschermen zonder dat ze zich weer helemaal verliest in de schaakwereld? En dan is er nog Nolan Sawyer, de huidige wereldkampioen, die wel érg veel interesse heeft in Mallory.

Setting

10 punten voor de originele setting! Ik had nog geen (YA) romans gelezen die plaatsvonden in de schaakwereld, dus daarmee heeft Check & Mate een primeur. Maar geen zorgen, ook als je geen grootmeester in het schaken bent, is dit boek goed te volgen. Er worden een hoop schaaktermen genoemd en de meeste worden ook uitgelegd. En de andere termen, zoals namen van bepaalde manieren waarop je een schaakwedstrijd kan openen, zullen voor de diehard schaakliefhebbers het boek alleen maar leuker maken.

Van STEM naar schaken: Hazelwood weet haar vrouwelijke karakters in een mannenwereld staande te houden. Hazelwood’s romance voor volwassenen staan bekend om vrouwen in de STEM-wereld. Maar ook Mallory opereert in een mannenwereld: de grootste schakers zijn veelal mannen. De behandeling van vrouwen in deze wereld komt ook aan bod: van subtiel tot karakters die het bloed onder je nagels vandaan halen met hun seksistische opmerkingen.

Bad boy

De ‘bad boy van schaken’, dat is nog eens een zinssnede die ik niet had gedacht vaker tegen te komen. Nolan Sawyer is de huidige wereldkampioen en staat bekend om zijn spel en zijn looks. Wanneer Mallory hem tegenkomt in een partij en van hem wint, weet ze zijn aandacht te trekken. Maar zal hij ook haar hart kunnen schaken?

Check & Mate is het YA-debuut van Ali Hazelwood dus verwacht minder spice dan in haar andere boeken. De chemie is wel goed aanwezig, maar dit boek is meer een rivals-to-lovers waarbij de karakters elkaar leren kennen en vertrouwen. De romantiek wordt goed opgebouwd, waardoor het geloofwaardig overkomt en je voorzichtig maar toch goed in het verhaal wordt gezogen.

Familie of hulp accepteren

Mallory’s familiedynamiek klopt niet helemaal. Haar vader is vertrokken en haar moeder is ziek. Hierdoor is de 18-jarige Mallory genoodzaakt om voor haar jongere zusjes te zorgen. Ze draagt de verantwoordelijkheid en heeft daar moeite mee. Haar houding tegenover haar zusjes maakt haar met vlagen ook onsympathiek. Een pluspunt van Check & Mate is de karakterontwikkeling die Mallory meemaakt gedurende het boek. Mallory vindt het ook moeilijk om voor zichzelf te kiezen, maar leert ook op anderen vertrouwen.

Conclusie

Met Check & Mate heeft Hazelwood een fijne YA romance in een originele setting geschreven. Ik vond ‘m minder meeslepend dan haar volwassenen romance, voornamelijk omdat Mallory echt wat jonger is en zich dus ook wat jonger gedraagt. Het is de interessante setting, romance en karakterontwikkeling die dit verhaal dragen.

Uitgeverij: Best of YA. Deze special edition hardcover met sprayed edges was een editie van So Many Pages.

Check & Mate - Ali Hazelwood - Readalicious - So Many Pages sprayed edges
Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.