Non-fictieRecensies

#chill – Brian E. Robinson

Iris767 views

We leven in een bijzondere tijd. Voor de thuiswerkende mensen kan het steeds moeilijker worden om de balans tussen werk en privé te behouden. #Chill van Brian E. Robinson biedt hierin de oplossing: in 12 stappen moet je deze balans weer terug zien te vinden. Maar werkt dit, en weet #chill de juiste handvatten aan te reiken?

12 stappen

Robinson beweert dat je weer helemaal chill kan worden in 12 stappen. Deze stappen zijn onderverdeeld in maanden van het jaar, waardoor je dus niet even 12 stappen afraffelt, maar meer een verandering in je mindset moet ervaren. Het begint met bewustwording: waar gaat het mis? Probeer je te veel taken tegelijk te doen? Of leg je de lat heel hoog? Pas wanneer je het probleem goed kunt lokaliseren, kun je beginnen om de balans weer te herstellen.

Praktische tips

Ieder hoofdstuk van #chill eindigt met een lijst van praktische tips, zoals het beoefenen van mindfulness, het nemen van genoeg pauzes. Maar er zijn ook veel vage bewoordingen, zoals “vul je emotionele bankrekening” of “maak contact met een hogere macht dan jijzelf zodat jouw ego niet de baas speelt”. Het is persoonlijk hoeveel je met zulke tips kan, of dat je liever praktische handvatten hebt. Persoonijk vond ik de tips vaak open deuren, been there, done that. Maar wellicht kan #chill juist functioneren als eye-opener omdat je weer op deze tips gewezen wordt.

Toelichting

Sommige tips worden toegelicht met korte verhalen, gezegdes of sages uit andere culturen en tijden. Denk aan het Japanse woord karoshi, of het feonomeen mustruberen (waarbij je constant wil voldoen aan de eisen van een ander en van je eigen negatieve interne monoloog). Deze toelichtingen zorgen ervoor dat #chill meer is dan een lijst van tips.

Conclusie

Persoonlijk waren mij de tips uit #chill niet concreet genoeg: ik heb niet het idee dat ik de innerlijke werkbalans heb gevonden na het lezen van dit boek. Wat het wel heeft gedaan is het openen van mijn ogen voor de kleine dingen die het verschil maken. Wees niet te kritisch op jezelf, neem genoeg pauzes, en haal soms de druk van de ketel. Dus neem even pauze of vakantie – ja ook nu – en ga in een lekkere stoel lezen met #chill, zodat je de rest van je werkweek wat bewuster omgaat met je tijd.

Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Vertaler: Frank van der Knoop
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter