RecensiesYoung Adult

Clap When You Land – Elizabeth Acevedo

Iris1046 views
Clap when you land

Clap When You Land is het tweede boek van Elizabeth Acevedo wat ze in vrije vers schreef, na Poet X, waarmee ze vele prijzen won. In Clap When You Land is Camino blij dat het zomer is, dan komt haar vader op in de Dominicaanse Republiek. Maar zijn vliegtuig stort neer, met haar vader. Yahaira hoort in New York dat haar vader, die onderweg was naar de Dominicaanse Republiek, is omgekomen bij een vliegtuigcrash. Wat hebben de twee meiden gemeen?

Stijl en perspectief

De bijzondere schrijfstijl valt meteen op zodra je Clap When You Land openslaat. Het volledige boek is geschreven in free verse. Zonder al te veel opsmuk zet Acevedo het verhaal uiteen, maar deze stijl maakt het boek ook wat poëtisch. Het perspectief wisselt tussen Camino en Yahaira, en soms maakt Acevedo bruggen tussen de perspectieven door terugkomende strofes of bewoordingen te gebruiken. Hierdoor zijn de verhalen van de twee meiden verbonden nog voordat het duidelijk is op welke andere manieren ze verbonden zijn.

Dubbelleven

Al snel wordt het duidelijk dat de vader van Camino en de vader van Yahaira dezelfde man is. De twee halfzussen lijken op elkaar qua uiterlijk en persoonlijkheid, maar niet qua levensstijl. Camino woont in de Dominicaanse Repuliek. Samen met haar tante Tia moeten ze de eindjes aan elkaar knopen. Het is haar droom om ooit dokter te worden, maar daarvoor moet Camino naar de Verenigde Staten. Zonder haar vader en zijn financiële bijdrage valt haar droom in duigen. Yahaira is opgegroeid in New York en heeft veel meer kansen gekregen. Maar het huwelijk van haar ouders was niet zonder scheurtjes, en wanneer ze er achter komt dat haar vader nog een vrouw heeft, is Yahaira heartbroken.
Ondanks dat de plot niet veel gebeurtenissen omvat, weet Acevedo wel indruk te maken met Clap When You Land. De twee zussen leren door de crash van elkaars bestaan, maar ze voelen zich beide verraden. Hoezo had hun vader een dubbelleven? Waarom heeft niemand hen wat verteld? Het is de persoonlijke ontwikkeling van Camino en Yahaira die centraal staan in Clap When You Land.

Thematiek

Tegen de achtergrond van de vliegtuigcrash weet Acevedo verschillende thema’s aan te kaarten. Het verliezen van een ouder en rouw, maar ook verraad, het hebben van kansen in je leven, familiegeheimen en zelfs de positie van een vrouw, of meisje, en seksueel geweld. Dit maakt Clap When You Land een heel volledig boek.

Conclusie

De combinatie van stijl en thematiek maken Clap When You Land een indrukwekkend en krachtig boek. Ondanks de zware onderwerpen heeft het boek een luchtige toon. Met Clap When You Land laat Acevedo zien waarom ze zo’n veelgeprezen auteur is: dit is een auteur om in de gaten te houden in de toekomst!

Uitgeverij: Harper Teen

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.