Uitgeverij Rainbow heeft een hele mooie, hardcover uitgave gemaakt van De avonturen van Tom Sawyer van Mark Twain.
Dit boek gaat over de twaalfjarige jonge Tom Sawyer. Hij maakt kleine avonturen mee, zoals: het houden van een teek en het stelen van een donut waardoor hij een pak slaag krijgt van zijn tante. Daarna fantaseert Tom erover hoeveel spijt tante wel niet zou hebben als hij op zijn sterfbed zou liggen. Wanneer hij vervolgens zeerover gaat spelen met zijn vrienden Huck en Joe en spoorloos verdwijnt voor een tijd, beleeft zijn tante deze angst echt. Wanneer hij en zijn vrienden weer opduiken is ze zowel opgelucht als boos op hem. Al snel worden de avonturen die Tom meemaakt steeds groter en moet er een schat gevonden worden…
Hij had onbewust een belangrijke wet van het menselijk handelen ontdekt, namelijk dat je, om een jongen of man ergens naar te laten hunkeren, alleen maar hoeft te zorgen dat het moeilijk te verkrijgen is.
Het boek komt uit 1867. Toch zijn de problemen van een twaalfjarige herkenbaar. Soms is het even wennen aan het ouderwetse taalgebruik (en soms ook aan de vertaling, zoals ‘doughnut’), maar het is interessant om in de tijdsgeest van het Amerika van toen te duiken. Tom wordt bijvoorbeeld op onderstaande manier aangekleed voordat hij naar zondagsschool gaat:
Het meisje ‘legde de laatste hand aan hem’ nadat hij zichzelf had aangekleed; ze knoopte zijn onberispelijke buis tot onder de kin vast, sloeg zijn ruim bemeten hemdboord om over zijn schouders, borstelde hem af en bekroonde hem met zijn gespikkelde strooien hoed. Hij zag er nu buitengewoon gefatsoeneerd en ongemakkelijk uit; en hij voelde zich precies even ongemakkelijk eruitzag; want ongeschonden kleren en properheid hadden zoiets beklemmends dat hij er gek van werd.”
Dat minderheden in die tijd niet goed uit de verf komen, kan geen verassing zijn. Er wordt regelmatig gesproken over nikkers, die enkel een voornaam hebben en geen achternaam. En ook vrouwen spelen hun eigen rol. Tom Sawyers vriendinnetje Becky zegt tot vervelends toe: ‘O, Tom’ en huilt vooral. Dat Mark Twain deze onderwerpen aanstipt, was in zijn tijd controversieel. In zijn latere werk is hij dieper op deze onderwerpen ingegaan.
Tom, “Huck” en Joe nemen je in dit boek mee op avontuur. Vooral het personage van de vrijgevochten Huckleberry “Huck” Finn sprak me aan. Hij spreekt en leeft op zijn eigen manier. Het leuke is dat Twain na dit boek over Huck is gaan schrijven (waarschijnlijk een van zijn bekendste en meest bekroonde boeken). Tijd om verder te lezen dus!