RecensiesThrillers

De date – Louise Jensen

Samantha1811 views

Ik heb niet vaak zin in thrillers die op het eerste gezicht lijken te draaien om relationele problemen. Nee, geef mij maar seriemoordenaars en dat soort ongein. Toch was er iets aan De date van Louise Jensen (die Brits is overigens, niet Scandinavisch) waardoor mijn interesse werd gewekt.

We maken kennis met Ali(son Taylor), een vrouw wier huwelijk op het randje van de afgrond bungelt. Ze laat zich overhalen door vrienden om via dating-app een afspraakje te maken. Natuurlijk gaat die date niet zoals gepland – Ali herkent zichzelf niet als ze in de spiegel kijkt en heeft geen idee wat die avond ervoor is gebeurd.

Onbetrouwbare verteller

Ali lijdt door de gebeurtenissen van de voorgaande avond aan prosopagnosie: het niet kunnen herkennen van gezichten. Het is een interessante twist aan het klassieke thrillerconcept. Onbetrouwbare vertellers kennen we namelijk allemaal wel. Ali is dat ook, want we weten nou eenmaal niet welke bevindingen kloppen en welke niet. Ze kan immers zelfs haar vrienden en familie niet herkennen, behalve door ze binnen een bepaalde context te zien of door bijvoorbeeld hun stem te horen.

En het moet gezegd worden: De date leest heerlijk weg. Jensen heeft goed neergezet hoe Ali zich voelt door haar prosopagnosie. Ik moet wel opmerken dat ik haar af en toe ook enorm egoïstisch vond, want allememachtig, wat is ze een slechte vriendin. Tijdens het lezen van dit boek appte ik af en toe in ongeloof een vriendin die ook vaak thrillers leest om te klagen over de domheid en naïviteit van Alison. Ik kon echt niet geloven dat iemand zo weinig interesse in haar vrienden heeft dat ze bepaalde signalen wegwuifde.

Een ander kritiekpuntje is dat de plot voor mijn gevoel niet helemaal klopt. Ik heb zelfs nog terug zitten bladeren omdat bepaalde punten niet zijn uitgelegd en dus gewoon foutief kunnen zijn. Helaas kan ik er niet al te veel over uitweiden (want: spoilers), maar ik vraag me nog altijd af of ik iets niet heb begrepen, wat ik niet vaak heb in boeken.

Al met al een heerlijk boek om flink wat uren in weg te duiken.

Debuteerde op 5 juni 2018 bij Meulenhoff Boekerij met 'De witte kamer', dat de Gouden Strop won. Schreef ook de thrillers 'Zij die zwijgt' en 'De dwalenden'. Leest zelf van alles, van (historische) romans tot speculatieve fictie en van fantasy tot sciencefiction.

Laat een reactie achter