Historische romansRecensies

De dieren van Lockwood Manor – Jane Healey

Iris1138 views

De oorlog, een geëvacueerd museum vol opgezette dieren en een vervallen landgoed… Dat is het recept voor De dieren van Lockwood Manor van Jane Healey. Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, moet Hetty ervoor zorgen dat een deel van de opgezette dieren uit het Natuurhistorisch museum in Londen een nieuwe veilige thuis vinden in Lockwood Manor.

Gothic mysterie

Lord Lockwood heeft zijn huis opengesteld voor de verzameling van het museum, maar dan blijkt de museumcollectie allesbehalve veilig te zijn in het oude landhuis… Het huis kraakt en piept, ’s nachts worden er dieren verplaatst en er gaan geruchten over spoken. Healey gebruikt veel (subtiele) verwijzingen naar andere literaire werken, zoals Jane Eyre, Rebecca en The Woman in White in De dieren van Lockwood Manor.

Romantiek

Hetty is niet op zoek naar romantiek: voor haar is de verhuizing van het museum vooral professioneel een kans om zichzelf te bewijzen. Nu de mannen in hogere posities naar de oorlog zijn, is ze gepromoveerd. Waar Lord Lockwood heel duidelijk maakt dat Hetty te gast is en dat ze – ook over haar eigen collectie – niets te zeggen heeft op Lockwood Manor, is de dochter des huizes Lucy een stuk vriendelijker. Hetty en Lucy sluiten al snel vriendschap, maar dit verandert langzaam in een (verboden) romance.

De romantische plotlijn in De dieren van Lockwood Manor zie je van mijlenver aankomen en is een belangrijk deel van het boek. De aantrekkingskracht tussen Hetty en Lucy is voelbaar vanaf de eerste blik, en inbrengen van een LHBTQ romance in een boek over die tijd is een gewaagde, maar zeer geslaagde keuze. De worsteling met hun gevoelens en de wens om een toekomst samen op te kunnen bouwen worden duidelijk uiteengezet door de hoofdstukken met het wisselende perspectief tussen Hetty en Lucy.

Conclusie

Het zijn niet de dieren van Lockwood Manor, maar de mensen die dit boek zo interessant maken. Healey weet met De dieren van Lockwood Manor een geslaagde gothic romance novel op te zetten met een hedendaagse blik op het klassieke genre, neergezet in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. De ontluikende romance tussen de twee sterke vrouwen is vertederend en dit bijzondere boek zou wat mij betreft meer aandacht mogen krijgen!

Uitgeverij: Cargo
Vertaler: Hien Montijn
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.