KinderboekenRecensies

De draak die niet van vuur hield – Gemma Merino

Iris841 views

Draken zijn gek op vliegen en vuur. Maar niet het draakje in De draak die niet van vuur hield. Al zijn broertjes en zusjes kunnen vuur spuwen en vliegen, maar het draakje niet. Weet Gemma Merino na het succces van De krokodil die niet van water hield weer een mooi kinderboek neer te zetten?

Voor de allerkleinsten

De draak die niet van vuur hield is een prentenboek voor de allerkleinste lezers. De spreads bevatten paginagrote illustraties van het draakje en zijn avonturen, en weinig tekst. De illustraties zijn dynamisch: soms gaat de bevat de hele spread maar een afbeelding, een andere keer weer meerdere. Er is veel te zien op de afbeeldingen en dit maakt het een fijn boek om samen te lezen of voor te lezen.

Anders zijn

De draak die niet van vuur hield is een variatie op Andersens sprookje Het lelijke eendje. Het draakje is anders dan zijn broertjes en zusjes: ze kan niet vliegen of vuur spugen. Waarom is dat nou zo? Het blijkt dat het helemaal geen draakje is, maar een krokodil. Maar gelukkig begrijpt en accepteert de vader het kleine draakje, ondanks dat ze anders is: ‘je bent mijn prachtige krokodillendochter’. Hiermee geeft het boek een belangrijke boodschap mee: het maakt niet uit of je anders bent, je familie houdt toch van je.

Conclusie

Met de combinatie van de belangrijke boodschap en dynamische illustraties heeft Merino een mooi prentenboek neergezet. Leuk om zelf te voor te lezen, of om cadeau te geven.

Uitgeverij: Lemniscaat
Vertaler: Jesse Goossens
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.