RecensiesThrillers

De enige die overbleef – Riley Sager

Iris47 views
De enige die overbleef - Riley Sager - Readalicious

Ze stak haar vader neer en vermoordde haar moeder, voordat ze haar zus ophing – althans, zo gaat het rijmpje dat schoolkinderen zingen over de moorden binnen het gezin Hope in de jaren twintig. Lenora Hope was de enige die overbleef. Ondanks dat het nooit bewezen is, denkt iedereen dat zij het heeft gedaan. Als Kit de verzorging van Lenora op zich neemt, is ze vastbesloten om dit mysterie te ontrafelen.

Beschuldigingen

In 1929 vindt een drama plaats in het landhuis Hope’s End. In het landhuis op de klippen zijn drie mensen vermoord. Iedereen verdenkt Lenora, waardoor ze een paria is in de samenleving. In 1983 weet Kit ook hoe dat voelt: bij haar vorige opdracht is haar patiënt onder haar toezicht overleden. Het was een fout, maar niemand gelooft haar. Na een uitzichtloze periode waarin ze geschorst was, wordt ze opgeroepen voor een nieuwe patiënt: Lenora Hope.

Inmiddels is Lenora in de zeventig en verlamd na een aantal hersenbloedingen. Toch is Kit eerst bang voor deze beruchte vrouw. Maar Kit merkt al snel dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze dacht. De enige die overbleef gaat over schuldig en onschuldig zijn. Maar ben je dat tot het tegendeel wordt bewezen, of hebben andere mensen je allang veroordeeld?

Mysterie

De enige die overbleef is een boek vol mysterie. Ik kreeg er Cluedo x Hercules Poirot x Knives Out vibes van. Een moord in een landhuis, degene die het heeft gedaan moet er nog zijn. Een complot en niet alles is wat het lijkt. Het verhaal is omgeven door een zweem van mysterie en normaal ben ik bij thrillers niet zo geneigd om te gokken wie het heeft gedaan. Maar bij De enige die overbleef voelde ik me zó betrokken, ik bleef ook maar mee gokken hoe het in elkaar kon zitten. Daarmee heeft Sager een onwijs meeslepende thriller geschreven waarmee hij zijn lezers geboeid houdt.

De setting zet al meteen de toon: een mysterieus, vervallen landhuis op de rand van een klif. Terwijl het verhaal vordert, wordt de klif ook steeds onstabieler: het huis lijkt bijna in de zee te vallen. Het helt een beetje over en dit draagt alleen maar bij aan de ongemakkelijkheid. Ook hoort Kit regelmatig geluiden: spookt het in Hope’s End, of is er iets anders aan de hand?

De enige die overbleef heeft ook gelijkenissen met De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo. Lenora is aan het einde van haar leven als ze aan Kit aangeeft ‘ik zal je alles vertellen’. Maar Lenora kan niet meer praten, dus ze vertelt haar verhaal via de typemachine. Daar werken ze dagelijks samen, en beetje bij beetje vordert haar levensverhaal en komt Kit meer te weten over de bewuste avond. Maar dit verhaal is nog niet afgelopen en niet iedereen is zo onschuldig als je denkt… Al snel loopt ook Kit gevaar.

De waarheid

Is Kit wel klaar voor de waarheid? Wat er écht gebeurd is en wie daar wel en geen aandeel in hebben blijkt een veel complexer verhaal te zijn dan ik in eerste instantie had ingeschat. De intensiteit van het verhaal bouwt geleidelijk op en ik verdacht steeds weer andere karakters. Van de proloog tot de laatste pagina zat ik aan het boek gekluisterd en alle kleine hints waren zo geniaal in elkaar gedraaid, dat alle puzzelstukjes aan het einde kloppen.

Alleen zonder spoiler het einde-einde vond ik een bijzonder en niet per se wat toevoegen. Ik kan zonder spoilen niet aangeven wat ik bedoel, alleen dat ik het een beetje over de top vond.

Conclusie

Ik las De enige die overbleef binnen een dag uit – het verhaal was zo meeslepend dat ik moest blijven lezen in plaats van slapen. Een aanrader voor fans van Hercules Poirot en Benoit Blanc (Knives Out). Het verhaal zit vol verrassingen en wendingen, het is onmogelijk om weg te leggen tot je weet hoe het echt zit… Echt een van de beste boeken die ik dit jaar heb gelezen!

Bekijk ook de andere recensies in de blogtour:

Uitgeverij: AmboAnthos
Vertaler: Roelof Posthuma
Dit boek heb ik ontvangen via de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek De enige die overbleef via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.