RecensiesThrillers

De Genesissleutel – Jeroen Windmeijer

Iris1279 views

Ik hou wel van thrillers waar écht goed over is nagedacht, waarin je leest dat er onderzoek is gedaan, waarin de puzzelstukjes langzaam in elkaar vallen en waarvan je ook wat leert. Daarom vind ik de boeken van Dan Brown en de eerdere thriller Het Pauluslabyrint van Jeroen Windmeijer ook zo lekker weglezen. Weet Windmeijer met De Genesissleutel deze verwachtingen waar te maken?

Mysterie

Wanneer de Nederlandse toeristengids Ángel en zijn Peruaanse collega Luz een man vinden midden in de woestijn, worden ze meegesleept in een zoektocht naar een bijzonder verhaal, de alternatieve geschiedenis van de oorsprong van de mens. De man midden in de woestijn is de Pater Tomás, een lid van de plaatselijke kerk. Het blijkt dat de pater in de woestijn rondom de Nazca-tekeningen een bijzondere ontdekking heeft gedaan. Maar Ángel en Luz zijn niet de enigen die benieuwd zijn naar wat de pater op het spoor is. Al snel blijkt dat ook zij achtervolgd worden, en dat dit mysterie veel omrijker is dan ze vantevoren hadden ingeschat.

Achtergrond

Wanneer het plot zich ontvouwt, worden de lijnen in het verhaal steeds zichtbaarder. Het is duidelijk dat Windmeijer veel onderzoek heeft gedaan voor het schrijven van De Genesissleutel. Dit betekent wel voor de lezer dat alles levensecht is, maar dat het soms wel fijn is om zaken op te kunnen zoeken. Het is immers soms fijn om een beeld te hebben bij de omgeving, zoals de Nazca-tekeningen:

Hoewel Windmeijer heel beeldend schrijft en je een groot deel van De Genesesissleutel kan volgen zonder achtergrond, kan ik wel aanraden om soms andere bronnen te raadplegen. Ook achterin het boek kun je de geraadpleegde literatuur en websites vinden.

Soms geeft Windmeijer naar mijn gevoel iets te veel achtergrond, waardoor de snelheid uit het verhaal wordt gehaald. Bijvoorbeeld tijdens spannende scenes, wanneer het perspectief wisselt om achtergrond te geven over Bijbelse verhalen. Persoonlijk zit ik dan helemaal in het deel van de actie, en zou ik deze informatieve stukken graag anders gedoseerd willen zien.

Religie en aliens

Waar het mysterie van pater Tomás begint met een religieuze insteek, wordt er tijdens de zoektocht in de woestijn duidelijker wat er speelt. Het mysterie concentreert zich op een alternatieve geschiedenis van de oorsprong van de mens, namelijk een waarbij buitenaards leven betrokken zou zijn geweest. Hier trok ik wel even m’n wenkbrauwen omhoog: religie en aliens? Dit is het punt waarop fictie de overhand neemt op de feiten die Windmeijer gebruikt om zijn verhaal te onderbouwen, en het is niet gek om dan even sceptisch te zijn over deze verhalen als de karakters in De Genesissleutel.

Conclusie

Het is prettig dat uiteindelijk de puzzelstukjes van De Genesissleutel precies in elkaar vallen, waardoor je ondanks alle achtergrondverhalen en informatie het boek met een voldaan gevoel dichtslaat. De combinatie van feit en fictie, en thriller en achtergrond, zijn kenmerkend voor de verhalen van Windmeijer. Als je houdt van een thriller waar écht goed over is nagedacht, een met veel achtergrond en die je ook meeneemt naar een andere wereld, dan kan ik De Genesissleutel aanraden. Soms moet je even je tanden op elkaar zetten om door alle informatie heen te komen, maar het is duidelijk waarom Windmeijer de “Dan Brown van de lage landen” wordt genoemd.

Uitgeverij: HarperCollins Holland
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.