FantasyRecensiesYoung Adult

De gevangene van Vallenia (De genezer van Zalindov #2) – Lynette Noni

Iris465 views
De gevangene van Vallenia - Lynette Noni - Readalicious

Oh my god! Na het lezen van De genezer van Zalindov heb ik het tweede deel in de serie, De gevangene van Vallenia lang links laten liggen. Maar toen ik met een vriendin een buddyread ging doen met dit boek, was ik meteen weer helemaal verkocht. Nu móet ik deel 3 hebben – as we speak ben ik aan het aftellen tot wanneer de boekhandel open gaat (op het moment van publicatie van deze recensie nog maar zo’n 3 uur: aftellen!). Niets dan lof over dit boek!

Let op: Mocht je De genezer van Zalindov nog niet hebben gelezen, dan kan deze review spoilers over dat boek bevatten.

Cliffhangers

Oké De genezer van Zalindov eindigde met een flinke cliffhanger, maar Noni weet de spanning in haar boek zó hoog te houden, dat zo ongeveer ieder hoofdstuk in De gevangene van Vallenia wel eindigt met een cliffhanger. Best moeilijk als je dit boek leest als een buddyread, ik heb meer dan eens gevraagd of we niet please toch nog een extra hoofdstuk konden doen. Dat loste natuurlijk niets op: De gevangene van Vallenia is van begin tot eind zo bloedstollend spannend dat je het boek eigenlijk niet weg kan leggen. Het is zo’n boek dat je bij blijft, omdat je zó invested raakt in de karakters.

De gevangene van Vallenia opent met een proloog vanuit het perspectief van Tilda Corentine, de moeder van Ziva. Het is verfrissend om haar blik op een cruciale gebeurtenis te lezen. Daarna beginnen we meteen in Vallenia, de hoofdstad van Evalon. Kiva heeft de tralies van Zalindov geruild voor de stadsmuren van Vallenia en zint op wraak. Ondanks dat het boek redelijk dik is, vlieg je door de soepele schrijfstijl door het boek heen.

Loyaliteit

Kiva wil niets anders dan wraak. Maar, hoe beter ze de koninklijke familie leert kennen – en in het bijzonder kroonprins Jaren – hoe minder zeker ze lijkt van haar zaak. Waar ligt haar loyaliteit: bij haar familie of volgt ze haar hart en haar eigen dromen? Deze innerlijke strijd is een belangrijk motief voor Kiva. Soms maakt ze wel onhandige of domme beslissingen omdat ze zo worstelt met haar loyaliteit: frustrerend voor de lezer. Je wil niets anders dan Kiva aansporen: doe geen gekke dingen!

Karakterverdieping

Noni weet de personages in De gevangene van Vallenia zo sterk neergezet dat ze echt voelen. Kroonprins Jaren is de perfecte book boyfriend: hij zegt en doet altijd precies het juiste. Maar ik heb een zwak voor zijn neef prins Caldon: deze flirt heeft meer in zijn mars dan je op het eerste gezicht denkt. Hij is leuk en gevoelig, maar ziet véél meer dan je denkt. Per pagina weet hij mijn hart meer te stelen. Ook andere personages die je in het eerste deel leren kennen, komen weer terug, zoals Tipp en Naari. In De gevangene van Vallenia leer je ze beter kennen: hun trekjes, hun wensen en hun achtergrond. Hierdoor kun je je nog beter inleven in de personages.

Conclusie

Ik kan dus niets anders zeggen dan dat ik morgenochtend bij de boekhandel sta om De verrader van Evalon te kopen. De gevangene van Vallenia is van begin tot eind bloedstollend spannend en weet overal precies de juiste snaar te raken. Het zijn meer de personages dan het fantasy-gehalte die dit tweede deel in de serie dragen, maar Noni weet weer een boven verwachting spannend boek neer te zetten!

Uitgeverij: Boekerij
Vertaler: De Vertaalzusjes

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.