RecensiesThrillers

De handlanger – Steve Cavanagh

Iris505 views
De handlanger - Steve Cavanagh - Readalicious

Carrie Miller is de vrouw van Daniel Miller – de Zandman. Hij vermoordde veertien mensen voordat hij spoorloos verdween. Nu staat Carrie terecht als zijn handlanger – maar advocaat Eddie Flynn gelooft dat Carrie Miller ook een slachtoffer is van de Zandman. Cavanagh’s vorige thriller Advocaat van de duivel was een van mijn favorieten uit 2022 (recensie), dus natuurlijk was ik heel benieuwd naar De handlanger.

Eddie Flynn

Flynn is een advocaat zoals je ze het liefste ziet: hij is door en door goed, en wil alleen cliënten aannemen als hij gelooft dat ze onschuldig zijn. Zoals hij zelf zegt: “Ik was advocaat geworden om mensen te redden”. Flynn is echt een likeable karakter, waardoor het makkelijk is om met hem mee te leven.

Klaas Vaak

Ken je het sprookje van Klaas Vaak? In De handlanger neemt deze een nogal duistere wending. De Zandman is geïnspireerd door dit sprookje en strooit zand in de ogen van zijn slachtoffers – nadat hij deze heeft ontdaan van hun ogen. Brr kippenvel! Maar wel een hele interessante invalshoek van de moordenaar.

Law & Order

Eddie Flynn en zijn team worden ingeschakeld om Carrie uit de cel te houden. De handlanger is net als Advocaat van de duivel een Law and Order-achtig rechtbankdrama. Er zijn veel scènes die zich afspelen in de rechtbank, je leert over verhoringstactieken van de getuigen en hoe je rekening houdt met de jury tijdens een proces (en deze probeert te overtuigen van jouw gelijk). Echt super interessant!

Tegelijk is de Bloch, de collega van Eddie, op zoek naar de Zandman zelf. Op het moment dat Carrie’s rechtszaak begint, begint hij namelijk weer met moorden. De Zandman doet alles om zijn vrouw te beschermen. Het wordt persoonlijk voor het team wanneer de Zandman ook hén aanvalt – kunnen ze hem op tijd stoppen? Omdat de karakters zo likeable zijn (en je ze misschien al hebt leren kennen in de eerdere boeken van Cavanagh), is het niet moeilijk om mee te leven: ik werd helemaal in het verhaal gezogen.

Puzzelstukjes

Het perspectief van de hoofdstukken wisselt tussen Eddie en Bloch, maar ook hun collega Kate, én de Zandman himself komen aan het woord. Verder lees je ook nog dagboekfragmenten van Carrie, waardoor de puzzelstukjes per hoofdstuk verder in elkaar vallen. Maar zodra je denkt dat je weet welke kant het verhaal op gaat, komt Cavanagh met een plottwist, én daarna zelfs een nog grotere wending! Hierdoor kon ik niet stoppen met lezen.

Conclusie

Cavanagh is een meester van de plottwists en De handlanger is spannend tot de laatste pagina. De combinatie van rechtbankmisdaad en de karakters waar je goed mee kan meeleven zorgen voor een sterke thriller. In oktober komt de nieuwste Steve Cavanagh uit: Moorddeal, dus daar kijk ik weer enorm naar uit!

Uitgeverij: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Vertaler: Fons Oltheten
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.