FeelgoodHistorische romansRecensies

De Italiaanse dochter (De verloren dochters #1) – Soraya Lane

Iris1338 views
De Italiaanse dochter - Soraya Lane - Readalicious

Droom weg naar Italiaanse wijngaarden, waar de jonge Engelse wijnmaker Lily naartoe reist om meer te leren over het maken van wijn van dé wijnmakersfamilie Martinelli. Ze voelt zich er gelijk thuis, maar dat ligt niet alleen aan de knappe zoon Antonio. Toevallig – of juist niet – leert Lily net dat haar familiehistorie ook banden heeft met Italië… Zet een lekker (Italiaans) wijntje klaar en begin met lezen in De Italiaanse dochter!

Toeval of het lot?

Lily heeft de afgelopen maanden in Nieuw-Zeeland gewerkt, en is even in Londen voor ze weer doorvliegt naar het wijnseizoen in Italië. Toevallig ziet ze een brief bij de post van haar moeder van een notariskantoor – iets over een erfenis van haar oma. Wanneer Lily naar de afspraak gaat, blijkt ze niet de enige te zijn. In het privétehuis Hope’s House zijn verschillende kistjes te zijn gevonden – waaronder een voor Lily’s oma. Blijkbaar heeft Lily’s oma banden met Italië – en zelfs de regio waar Lily binnenkort naartoe gaat!

Dit kan allemaal geen toeval zijn: Lane speelt met het lot in De Italiaanse dochter. Soms is het allemaal wel erg toevallig, maar dit is niet storend. Het plot is ontzettend goed uitgedacht en de puzzelstukjes vallen tijdens het lezen precies in elkaar. Lane heeft het tot in de kleinste details uitgedacht – zoals het hotel waarin Lily haar moeder ontmoet, wat later in het verhaal nog een rol zal spelen. Dit maakt me alleen maar nieuwsgieriger naar de volgende delen in de serie!

Hartverscheurend en hoopvol

Het perspectief wisselt tussen Lily in het heden en Estee in het verleden. Je sluit beide vrouwen zó in je hart en het is makkelijk om met ze mee te leven. Vooral het verhaal van Estee en Felix maakt indruk: deze star-crossed lovers moeten kiezen tussen familie en de liefde. Hun liefdesverhaal is meeslepend en hartverscheurend. Door de vlotte schrijfstijl en wisselende perspectieven zit je zó in het verhaal, en je leert de personages goed kennen. Maar ook Lily’s verhaal leest heerlijk: ik smelt weg bij de beschrijvingen van Antonio’s chocoladebruine ogen. Ik krijg helemaal een warm gevoel van binnen van De Italiaanse dochter!

Maar het verhaal van Lily geeft juist weer hoop. Ze wil eigenlijk niet verliefd worden, maar de charmante Antonio laat haar hart toch sneller kloppen…

Familie

Familie is een belangrijk thema in De Italiaanse dochter: van de grote Italiaanse familie waarin Lily zo gastvrij wordt opgenomen tot Lily’s familiegeschiedenis die ze probeert te ontrafelen. De verhalen spelen van ruwweg 1937 tot in het heden, en beslaan een familiegeschiedenis over meerdere generaties.

Hierin wordt ook de periode van de oorlog nog aangehaald, al had dit wel met iets meer details gemogen. Wat is er bijvoorbeeld met Mia’s vriendin Sophie gebeurd? Het is zonde dat dit onderwerp zo vluchtig wordt aangestipt. Ook ben ik erg nieuwsgierig naar Lily’s grootmoeder: heeft ze nooit vermoedens gehad over haar familiegeschiedenis? De Italiaanse dochter heeft me helemaal in het verhaal gesleept en ik kan het niet meer loslaten.

Wijn

Lily werkt als assistent-wijnmaker en leert van de beste familiebedrijven. Zo ook het bedrijf van de Martellini’s. Bovendien beschrijft Lane de omgeving zo gedetailleerd en beeldend, dat ik het zo voor me zie. Ik ben geen enorme wijndrinker, maar van de beschrijvingen van de wijnvelden en de passie over het productietraject krijg ik wel spontaan zin in een glaasje… én in een ticket naar Italië!

Conclusie

De Italiaanse dochter is precies gedoseerd genoeg qua details en grote lijnen om je niet meer los te laten Hou je van Italië, wijn, romantiek en familiehistorie, dan is dit dé roman voor jou.

Voor fans van De zeven zussen, de Ridgewood Hall-trilogie en De Jasmijnserie is deze nieuwe serie écht een aanrader. Ik kan ook niet wachten op het tweede deel De Cubaanse dochter en ben benieuwd naar welke delen van de wereld Lane ons nog gaat meenemen. Lees ook de recensie van De Cubaanse dochter.

Uitgeverij: Oceaan boeken
Vertaler: Erica Disco
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review via Bookinfluencers.com. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Koop het boek De Italiaanse dochter via bruna.nl. De link naar bruna.nl is een partnerlink, daar ontvang ik een klein percentage wanneer je via deze link een aankoop doet. Dit heeft geen invloed op jouw prijs.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.