RecensiesThrillers

De jaloezieman – Jo Nesbø

Iris837 views
De jaloezieman Jo Nesbo Readalicious

Ik kom regelmatig in de boekhandel en toen ik pas weer een boek kocht (ik kan me daar maar moeilijk beheersen), kreeg ik de novelle De jaloezieman van Jo Nesbø mee. Erg leuk, want ik heb nog niet eerder iets van hem gelezen en ben wel heel nieuwsgierig! In deze novelle wordt je meegenomen naar het Griekse eiland Kalymnos, dus ideaal om nog even in de vakantievibes te blijven.

Vakantiethriller

Oké, met slechts 95 pagina’s is vakantiethriller misschien wel wat overdreven. Maar met zo’n dun boek kun je juist vakantie houden in je eigen tuin, een korte middag wegdromen (of nouja… huiveren) naar Kalymnos. Een Duitse toerist verdwijnt spoorloos nadat hij is gaan zwemmen in de zee – en het schijnt dat hij de avond ervoor heeft gevochten met zijn tweelingbroer. De politie heeft (nog?) geen lijk, maar vertrouwt de zaak niet. Ze roepen de hulp in van inspecteur Nikos Balli, gespecialiseerd in moorden waarbij jaloezie het hoofdmotief lijkt te zijn.

Jaloezie

Jaloezie is een nare emotie, en zoals inspecteur Nikos Balli aangeeft, regelmatig de reden achter een misdrijf. Zo ook in De jaloezieman. Franz is jaloers op zijn tweelingbroer Julian, omdat ze verliefd zijn op hetzelfde meisje. Ze krijgen ruzie, maar in plaats van een makkelijk en plat verhaal weet Nesbø een tamelijk complex complot neer te zetten in de novelle. Het blijkt dat Balli zelf ook te maken heeft gehad met jaloezie, waardoor hij van het herkennen van jaloezie zijn beroep heeft gemaakt.

Onvoorspelbaar

De spanning is vanaf de eerste pagina aanwezig en blijft gedurende de novelle goed op peil. Nesbø weet vooral het karakter van Balli goed neer te zetten in het beperkte aantal pagina’s, evenals een aantal bijfiguren. Misschien omdat je de karakters niet zo goed kan leren kennen als in een dikker boek, maar ze weten me regelmatig te verrassen. Door middel van een aantal plottwists is de afloop van De jaloezieman onvoorspelbaar.

Conclusie

De jaloezieman is een heerlijk tussendoortje: spannend, onvoorspelbaar en met een thema – jaloezie – waar iedereen wel eens mee te maken heeft gehad. En dat tegen de achtergrond van bergbeklimmen en het Griekse eiland Kalymnos. Ik ben nu wel benieuwd naar meer werk van Nesbø.

Uitgeverij: De jaloezieman is uitgegeven door Stichting CPNB onder redactionele begeleiding van Uitgeverij Cargo.
Vertaler: Annelies de Vroom

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.