KinderboekenNon-fictieRecensies

De klassieke wereld in 100 woorden – Clive Gifford

Iris1096 views
De klassieke wereld in 100 woorden

De Olympische spelen, Aphrodite, en de kalender. Deze woorden komen uit de klassieke wereld, maar weet jij wat hun origine is? In De klassieke wereld in 100 woorden kun je deze belangrijke begrippen lezen.

Vormgeving

De klassieke wereld in 100 woorden is een prachtige hardcover editie, met mooi dik, mat papier. Het voelt als een kwaliteitsboek, een die je in je boekenkast laat staan om te laten zien! Maar, don’t judge a book by it’s cover, ook van binnen is er over iedere pagina goed nagedacht. Er wordt bijvoorbeeld op iedere pagina wordt door middel van symbolen aangegeven bij welke bevolkingsgroepen een begrip hoort. Van de 100 begrippen (met illustraties), tot en met de tijdlijn en wereldkaart achterin. Er staan zelfs tips in voor musea en parken in Nederland, België en Duitsland (net over de grens) voor als je meer wil weten. Hier is duidelijk veel aandacht in gestopt.

100 woorden

De klassieke wereld in 100 woorden bestaat uit 100 begrippen. Al deze begrippen zijn voorzien van een prachtige, klassiek mooie illustratie van Gosia Herba. Extra bijzonder is dat alle 100 woorden ook in 100 woorden worden uitgelegd (ik heb ze steeksproefsgewijs gecontroleerd). Hier heeft de vertaler Imme Dros vast flink over zitten nadenken, dit is echt het verfijndere vertaalwerk.

Van Cleopatra tot Aphrodite

De begrippen gaan van bekendere termen, zoals bier en de Olympische spelen, naar minder bekende woorden. Je hebt vast wel gehoord van Cleopatra, maar ken je ook Hatshepsut? En wist je dat het Griekse woord biblion verwijst naar de stad Byblos, een van de oudste plaatsen ter wereld? Deze verzameling woorden gaat gelukkig verder dan de ‘standaard’ bekende termen, waardoor je er ook iets van opsteekt.

Conclusie

Clive Gifford heeft met De klassieke wereld in 100 woorden weer een prachtig boekwerk neergezet. De klassieke wereld in 100 woorden is duidelijk met heel veel zorg samengesteld, geïllustreerd en vertaald. Een aanwinst voor je boekenkast!

Uitgeverij: Querido
Vertaler: Imme Dros
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij in ruil voor een review. Dit had geen invloed op mijn mening over het boek.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter