Non-fictieRecensies

De kracht van Nunchi – Euny Hong

Iris1712 views
De kracht van Nunchi - Euny Hong

Nunchi. Een begrip waar ik nog nooit eerder van had gehoord, maar na het lezen van het boek De kracht van nunchi van Euny Hong begreep ik dat iedereen nunchi gebruikt in het dagelijks leven. Nunchi is een van de bouwstenen van de Koreaanse cultuur, maar voor iedereen toepasbaar. Het is de kunst van het inschatten wat een specifieke situatie of persoon verlangt. En met behulp van De kracht van nunchi, kun jij dit ook leren.

Superkracht

Hong noemt nunchi ook wel ‘de Koreaanse superkracht’. Door middel van nunchi kan je situaties beter inschatten, waardoor je beter kan inspelen op zulke situaties. Het wordt makkelijk uitgelegd wat nunchi is, waardoor het boek snel wegleest. Vooral de voorbeelden van nunchi in de praktijk zijn interessant. Van voorbeelden van gebruikers, zoals Sherlock Holmes, tot moderne cultuur, zoals de populariteit van K-pop, tot ongemakkelijke situaties waarin men belandt wanneer je geen goede nunchi hebt: Hong illustreert gedetailleerd hoe deze Koreaanse superkracht in de praktijk werkt.

Toepasbaarheid

Nunchi is toepasbaar op alle situaties. In De kracht van Nunchi gaat Hong specifiek in op situaties in het bedrijfsleven, waardoor je zelf ook gaat evalueren hoe je eigen nunchi in zulke situaties is. Door middel van korte quizzen aan het einde van hoofdstukken krijg je ook meer inzicht in hoe je zelf nunchi kan gebruiken. Maar ook op reis is nunchi belangrijk: wanneer je ergens de taal niet spreekt, is het belangrijk om situaties op een andere manier goed aan te voelen. Door de vele voorbeeldsituaties ga je je eigen gedrag evalueren, en kan je je eigen nunchi versnellen (nee, niet verbeteren. Als iemand vaardig is in Nunchi, ‘zeggen de Koreanen niet dat die persoon een goede nunchi heeft, maar dat hij een snelle nunchi heeft’ – aldus Hong).

Conclusie

‘Nunchi is eigenlijk een mentale oosterse vechtsport’, aldus Hong. En met dit boek De kracht van nunchi kan je zelf oefenen en meer inzicht krijgen in deze vechtsport. Het boek is interessant en informatief, en laat je nadenken over je eigen reactie in verschillende situaties. Hierdoor krijg je door het lezen van De kracht van nunchi ook zelf een snellere nunchi.

Iris heeft een bachelor Engelse taal en cultuur en een master Literair Bedrijf, en heeft sindsdien diverse redactionele en marketingfuncties vervuld bij uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Momenteel werkt ze ook tussen de boeken: op de marketing & communicatie afdeling van een bibliotheek! Buiten werktijd zit ze ook met haar neus in de boeken: van YA tot fantasy en van feelgood tot non-fictie, geen genre blijft ongelezen. Wanneer ze niet zit te lezen, rijdt ze op haar motor of staat ze graag in de keuken.

Laat een reactie achter